Ondanks slappe zomer verwacht Primark meer winst

Shutterstock.com

Na een sterk herstel eerder dit jaar moet modeketen Primark afrekenen met tegenvallende verkopen tijdens de zomermaanden, voornamelijk als gevolg van de coronacrisis. De retailer kampt ook met vertragingen in de bevoorradingsketen.

 

Coronapas

Begin juli kon prijsvechter Primark nog uitpakken met meer dan uitstekende cijfers voor het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, maar de afgelopen zomermaanden daalde de omzet met zowat een kwart. Daardoor zal de omzet voor het volledige vierde kwartaal – dat eindigt op 18 september – naar verwachting 17% lager uitkomen dan twee jaar geleden, waarschuwt de retailer.

 

Eén van de oorzaken is de zogenaamde ‘pingdemie’ in het Verenigd Koninkrijk: een groot aantal mensen moest in zelfisolatie nadat ze van de app van de National Health Service een bericht (‘ping’) ontvingen omdat ze mogelijk contact hadden met een besmet persoon. Ook elders in Europa zagen de Primark-winkels minder klanten, als gevolg van reisbeperkingen en de invoering van de coronapas in Frankrijk.

 

Toch zal de lagere omzet niet leiden tot een lagere winst, aldus Primark. Integendeel, dankzij kostenverlagingen zal de operationele winst hoger uitvallen. Het bedrijf houdt ook lagere voorraden aan. De moderetailer meldt wel verstoringen in de aanvoer van de wintercollecties. Zoals bekend zijn er momenteel capaciteitsproblemen bij het containervervoer per schip. Die zullen echter niet leiden tot lege rekken, menen de Ieren: de vertragingen zouden beperkt blijven tot hooguit enkele weken.