Ook Zalando stort zich op tweedehands

Zalando gaat ook tweedehandse kleding aanbieden
Foto: Zalando

Zalando gaat ook tweedehandse kleding aanbieden. Klanten kunnen hun gedragen items via het platform ‘verkopen’, maar krijgen er geen geld voor in de plaats. In ruil krijgen ze een cadeaubon of een schenking aan een goed doel.

 

Inruilen voor nieuw

Vanaf nu kunnen consumenten in Duitsland en Spanje tweedehands kopen en verkopen bij Zalando. Begin oktober kunnen ook klanten in België, Nederland, Frankrijk en Polen ermee aan de slag. Klanten kunnen artikelen die ze bij Zalando hebben gekocht automatisch aanmelden voor de verkoop, maar kunnen ook kledingstukken uploaden die ze ergens anders hebben gekocht. 


“De lancering van Zalando Pre-owned is een mijlpaal in het traject van het bedrijf om het startpunt voor mode te worden”, klinkt het. Rivaal Asos heeft al langer een tweedehandsafdeling, maar ook andere grote modespelers, waaronder H&M Group, zetten tegenwoordig in op ‘pre-owned’ mode. Anders dan veel andere tweedehandsverkopers koppelt Zalando niet per se een duurzaamheidsverhaal aan het initiatief. Het idee is vooral dat klanten stukken die ze niet meer dragen, kunnen inruilen voor nieuwe items. 

 

Kannibalisatie vermijden

“De interesse in pre-owned mode is groot en groeit, vooral bij millennials. We weten dat onze Belgische klanten graag plaatsmaken in hun kast door hun items een tweede leven te geven en in te ruilen voor iets nieuws. En toch missen klanten een gemakkelijke en betrouwbare oplossing die alles combineert: moeiteloos inruilen van items die ze niet meer willen dragen en een aangename ervaring bij het online shoppen van ‘pre-owned’ mode. Zalando is het eerste modeplatform dat deze klantenbehoeftes op grote schaal beantwoordt”, zegt Jacintha De Graaf, Head of Zalando Benelux.


Zalando wil evenwel niet riskeren dat er kannibalisatie optreedt en is ook niet van plan om mensen geld te laten verdienen met hun tweedehandsverkoop: wie iets verkoopt, kan de opbrengst ofwel doneren aan een goed doel (er is keuze tussen het Rode Kruis en WeForest) ofwel een cadeaubon van Zalando krijgen ter waarde van het verkoopbedrag. Daartegenover stelt Zalando wel zijn logistieke services, met gratis verzending, alle betaalopties en gratis terugsturen, ter beschikking. Ook belooft de onlineretailer het tweedehandsaanbod zelf te controleren en te cureren.