Opnieuw minder kwartaalwinst voor H&M Group

Opnieuw minder kwartaalwinst voor H&M Group

Opnieuw minder kwartaalwinst voor H&M Group
Shutterstock

De Zweedse kledinggroep Hennes & Mauritz, de groep boven modeketens als H&M, COS, Monki of nog &Other Stories, ziet zijn winst nu al voor het vierde kwartaal op een rij lager uitkomen dan gedacht.

 

“Spannende en uitdagende tijden”

De omzet steeg in het tweede kwartaal weliswaar met 2% tot 60,5 miljard Zweedse Kroon (5,8 miljard euro), maar de nettowinst daalde met 21% tot 4,6 miljard kroon (450 miljoen euro). De Zweedse textielreus kende logistieke problemen in België, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten, waardoor de stocks aanzwollen. In enkele noordelijke landen stond de internetverkoop dan weer onder druk. Om zijn voorraden te doen slinken zag H&M zich dan ook verplicht om de prijs van heel wat artikelen te verlagen.

 

H&M heeft het al een hele tijd lastig en dat knabbelt nu al vier opeenvolgende kwartalen aan de winst. De Zweden moeten niet alleen opboksen tegen de concurrentie van het hippere (maar vooral veel snellere) Zara, terwijl ook webwinkels als Zalando en About You met almaar meer omzet aan de haal gaan. “De snelle transformatie in de modedetailhandel duurt voort, en wij zitten in een transitieperiode die zowel spannend als uitdagend is”, schrijft CEO Karl-Johan Persson in een toelichting bij de kwartaalcijfers.

 

Hij ziet wel beterschap: “De zaken gaan in de goede richting en we gaan een sterker semester tegemoet.” Al heeft de groep “nog veel zwaar werk” voor de boeg. De groep opent dit jaar alles samen 390 winkels, vooral in groeilanden, en sluit er een 150-tal, vooral in de rijpere markten, zo gaf het concern nog mee.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Overnemer voor Belgische winkels Men at Work

20/07/2018

De drie Belgische vestigingen van de failliete modeketen Men at Work en de Antwerpse kledingzaak Fish & Chips zouden een nieuwe eigenaar hebben. Op meer details is het wel nog even wachten…

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%).