Oprichter Uniqlo zet binnenkort stap terug

Oprichter Uniqlo zet binnenkort stap terug
Shutterstock

Tadashi Yanai opende in 1984 de eerste vestiging van Uniqlo in Hiroshima en is momenteel ook nog steeds CEO van het moederbedrijf Fast Retailing. Hij heeft nu echter aangekondigd een stap terug te zullen zetten.

Nieuwe CEO uit huidig management

 De stap terug is wel nog niet voor meteen: Yanai wordt in 2019 zeventig jaar en dan wil hij het stokje doorgeven aan een jonger iemand die sneller kan reageren op de veranderingen in de markt. Hij zal wel nog steeds aan de slag blijven als voorzitter van de raad van bestuur. Yanai wist wel al te vertellen dat de nieuwe CEO zal gekozen worden uit de huidige directeuren, maar daar zijn er momenteel meer dan veertig van binnen het bedrijf. Twee daarvan zijn kinderen van Yanai.

 

Het is niet de eerste keer dat Yanai zijn pensioen aankondigt: in 2013 zei hij al een stap terug te zullen zetten zodra hij 65 werd, maar toen het echter zover was besloot de oprichter van de modeketen toch aan de slag te blijven.

 

Uniqlo heeft er in ieder geval een goed boekjaar opzitten: de omzet steeg met 4,2% naar 1,86 biljoen yen (14 miljard euro) en de winst met maar liefst 148% naar 119 miljard yen (9 miljoen euro), vooral dankzij enkele kostenbesparende maatregelen.