Orchestra-Prémaman krijgt bescherming tegen schuldeisers

Shutterstock.com

De Franse baby- en kinderwinkelketen Orchestra-Prémaman – die in België een vijftigtal winkels uitbaat – krijgt de komende zes maanden bescherming tegen schuldeisers. Dat heeft de Rechtbank van Koophandel van Montpellier beslist.

 

Gele hesjes

De beschermingsperiode wordt mogelijk zelfs tot achttien maanden verlengd: "Deze procedure betekent geen liquidatie", benadrukt zaakvoerder Pierre Mestre tegenover het Franse blad Midi Libre. "Alle schulden zijn opgeschort. Het zal ons in staat stellen om te beginnen aan een duurzaam herstel." De retailer werkt aan een reddingsplan en intussen zal de exploitatie normaal doorgaan, luidt het. Op verzoek van de directie is het aandeel Orchestra-Prémaman sinds maandag geschorst.

 

Volgens de bedrijfsleider zijn de moeilijkheden van de groep gedeeltelijk te wijten aan de blokkades van de 'gele hesjes', die het bedrijf sinds november 2018 al bijna 30 miljoen euro hebben gekost. Het bedrijf van Pierre en Chantal Mestre heeft een zeer moeilijk boekjaar 2018-2019 achter de rug, waarbij het nettoverlies sterk toenam tot wel 88,2 miljoen euro. In 2018 bekwam Orchestra-Prémaman al wel een schuldherschikking, maar de retailer kreeg ook te maken met operationele problemen door de plotse verlaging van zijn rating bij de kredietverzekeraars.