Orchestra-Prémaman saneert fors: 34 Belgische winkels gaan dicht

Orchestra-Prémaman

Baby- en kinderwinkelketen Orchestra-Prémaman neemt een drastische beslissing in België: bovenop de 12 reeds geplande winkelsluitingen zal het bedrijf nog eens 22 winkels afstoten. Daardoor behoudt de keten slechts 19 winkels en zowat 200 banen.

 

Reorganisatie

Dat heeft de directie aangekondigd op een buitengewone ondernemingsraad, meldt L’Echo. Meer dan de helft van de 422 banen bij de retailer gaan dus verloren, net als meer dan de helft van de oorspronkelijk 53 winkels in België.

 

De beslissing komt niet uit de lucht vallen: de keten gaat gebukt onder zware schulden en geniet sinds eind september van bescherming tegen schuldeisers om gedurende zes maanden aan zijn herstel te kunnen werken. De directie werkt sindsdien aan een reorganisatie. Eerder was daarbij al de beslissing genomen om twaalf verlieslatende winkels te sluiten, wat een vijftigtal jobs zou kosten. Toch moest de keten eerder deze week weer tegenvallende resultaten bekendmaken, waar de Belgische en Luxemburgse winkels - tegen de trend van de groep in - bleven achteruitgaan.

 

De Belgische tak van winkelketen Orchestra-Prémaman werd meegesleurd in de val van de Franse moedermaatschappij, die al jaren kampt met dalende omzetten en oplopende verliescijfers. Onder andere de acties van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk hebben een forse daling veroorzaakt in het aantal winkelbezoeken. Bovendien is het bedrijf actief in een sector die toenemende concurrentie kent van online en van de tweedehandsmarkt.