Pearle-moeder Grandvision duikt in het rood

Shutterstock.com

GrandVision, eigenaar van brillenketens als Pearle en Eye Wish, is het voorbije jaar flink getroffen door de coronacrisis. Het concern moest het boekjaar zelfs afsluiten met een verlies.

 

Winkelsluitingen

GrandVision realiseerde in 2020 een omzet van 3,48 miljard euro, een daling met 12,2%. De verplichte winkelsluitingen in verschillende landen wogen zwaar op de resultaten. De opbrengsten uit e-commerce groeiden wel met 85%.

 

De brutobedrijfswinst (ebitda) daalde met 43,1% tot 266 miljoen euro. Onder de streep boekte het concern een nettoverlies van 45 miljoen euro, schrijft De Telegraaf. In 2019 was er nog een nettowinst van 195 miljoen euro. Ondanks de slechte resultaten was er in de tweede jaarhelft wel sprake van herstel. Het verlies valt eigenlijk volledig op het conto van de eerste zes maanden van het boekjaar te schrijven.

 

GrandVision heeft afgelopen jaar het aantal winkels afgebouwd van 7406 naar 7260. Gezien de grote onzekerheid gerelateerd aan de coronacrisis, spreekt de optiekketen geen concrete verwachtingen uit voor het komende jaar. De onderneming denkt wel dat de tweede jaarhelft beterschap zal brengen.

 

Overname

Wat de overname door EssilorLuxottica betreft, gaat het Nederlandse concern er nog steeds van uit de transactie afgerond wordt binnen de vijf maanden. GrandVision zegt de Frans-Italiaanse brillengigant te ondersteunen om de overname te laten goedkeuren door de bevoegde instanties. Met name in de EU, Chili en Turkije wordt de deal herzien. In de Verenigde Staten, Colombia, Brazilië, Mexico en Rusland is de transactie al onvoorwaardelijk goedgekeurd.