Primark groeit dankzij expansie, vergelijkbare omzet daalt

Primark groeit dankzij expansie, vergelijkbare omzet daalt

De Ierse modeketen Primark heeft in het voorbije boekjaar een omzetstijging van 11% laten optekenen. De operationele winst groeide met 2% naar 686 miljoen pond (770 miljoen euro).

Meer dan 1 miljoen vierkante meter

De totale omzet van Primark groeide het voorbije boekjaar naar 5,95 miljard pond (6,66 miljard euro): die groei had het bedrijf wel te danken aan de expansie van de keten, want op vergelijkbare basis was er sprake van een daling van 2%. Primark breidde het afgelopen jaar dan ook flink uit: het aantal winkels groeide van 293 naar 315 filialen en de modeketen heeft nu ongeveer 1,15 miljoen vierkante meter winkeloppervlakte wereldwijd.

 

Het slechte weer en een voorzichtige consument zorgden wel voor mindere prestaties in belangrijke markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Spanje, Frankrijk en Oostenrijk presteerden dan weer wel goed.Ook Primark voelt het effect van de brexit, maar heeft er minder last van, omdat het ongeveer de helft van de omzet buiten het Verenigd Koninkrijk wordt gehaald. Het verwacht wel dat de impact het komende boekjaar groter zal zijn dan tot nu toe het geval was.