Primark opnieuw in nauwe schoentjes | RetailDetail

Primark opnieuw in nauwe schoentjes

Primark opnieuw in nauwe schoentjes

Er zijn weer problemen opgedoken rond het personeelsbeleid bij de Ierse modeketen Primark. Zo zijn er in Nederland heel wat klachten bij het personeel, dat zich onrespectvol behandeld voelt, terwijl in Frankrijk een roep voor hogere lonen weerklinkt.

Personeel geïntimideerd

De problemen in Nederland worden aangekaart door de vakbond FNV, die een enquête heeft gehouden bij meer dan duizend werknemers en ex-werknemers van Primark. Daaruit blijkt dat die zich vaak slecht behandeld voelen. “De uitkomsten zijn echt schokkend. Primark regeert met harde hard. Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera’s”, reageert Niels Suijker van FNV Handel.

 

Zo klaagt 75% van de ondervraagden dat de werkdruk veel te hoog is en dat ze continu worden opgejaagd door managers en supervisors. Daarnaast maakt 54% zich zorgen over zijn privacy, omdat er in de winkels heel wat camera’s hangen en werknemers uit ervaring weten dat die beelden niet altijd correct gebruikt worden. “Wanneer de periode van contractverlenging aan komt dan worden vooral veel camerabeelden opgevraagd door HR en managers, zodat ze minpunten eruit kunnen halen en dat als reden gebruiken om je contract niet te verlengen”, stelt een ex-werknemer.

 

Primark doet ook moeilijk over vakantie en ziekte: vrij nemen is bijzonder moeilijk en bij ziekte wordt het loon vaak niet doorbetaald. “Je gaat bijna liever doodziek aan het werk dan dat je HR moet bellen met een ziekmelding. Ze willen alle details. Als je niet uitkijkt, melden ze je niet ziek, maar maken ze er een onbetaalde dag of vakantiedag van.”

 

Franse vakbonden willen hogere lonen

In Frankrijk zijn er dan weer vakbondsacties vanwege te lage lonen. De Franse vakbonden wil dat Primark de lonen optrekt naar een niveau dat gelijk ligt met dat van de concurrentie, maar de voorstellen van de keten zijn onder de verwachtingen.

 

In januari stelde Primark een loonsverhoging van 1 cent per uur voor verkopers en 9 cent per uur voor managers voor. Later werd dat bijgesteld naar respectievelijk 4 cent en 13 cent, maar dat is nog steeds niet voldoende voor de Franse vakbonden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.

Lidl aansprakelijk voor zelfdoding medewerker

05/07/2018

Discountketen Lidl is in Frankrijk aansprakelijk gesteld voor de zelfdoding van een onderhoudstechnicus in een distributiecentrum, intussen drie jaar geleden.