Primark vreest honderden miljoenen extra omzetverlies

Gevel winkel met logo van retailer Primark
Foto: Shutterstock

Primark heeft een nieuwe omzetwaarschuwing gegeven, omdat twee derde van alle winkels weer dicht zijn door strengere coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk. De retailer vreest ruim 200 miljoen pond bijkomend omzetverlies.

 

Geen online vangnet

AB Foods, eigenaar van de budgetmodeketen Primark raamt het omzetverlies door de coronamaatregelen nu op 650 miljoen pond (723 miljoen euro). Begin december sprak de Ierse retailer nog van een schade van 430 miljoen pond (478 miljoen euro), maar intussen is er een nieuwe, zeer besmettelijke variant van het virus opgedoken in het Verenigd Koninkrijk.

 

De Britse regering heeft daarom beslist om het gebied waar de strengste coronamaatregelen gelden gevoelig uit te breiden. Alle niet-essentiële winkels in het hele noordoosten van Engeland, de regio rond Manchester, grote delen van de Midlands en het zuidwesten moeten daardoor gesloten blijven. Meer dan twee derde van alle Primark-vestigingen wereldwijd zijn nu dicht, meldt The Guardian. Het is opnieuw een zware klap voor het modebedrijf, dat - in tegenstelling tot de meeste van zijn concurrenten - op de koop toe geen webshop heeft om op terug te vallen.

 

Volgens adviesbureau BDO is het aantal shoppers in de Britse winkelstraten vorige week met 46% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De onlineverkoop is wel met de helft toegenomen, maar dat kan de verliezen niet volledig compenseren. De modeverkoop ligt meer dan een derde lager dan een jaar geleden.