Sacha en Manfield in België failliet

Logo van Manfield op winkel in Stadsfeestzaal Antwerpen
Foto: Termeer Groep

De Belgische takken van schoenenketens Sacha en Manfield zijn failliet verklaard. Er is weliswaar al een akkoord over een doorstart onder de Nederlandse eigenaars.

 

17 winkels dicht

Op 14 juli is Mayfair International Shoefashion failliet verklaard, zo bericht het Nieuwsblad. Dat is de houdstermaatschappij boven de Belgische winkels van Sacha en Manfield, die in ons land samen 17 winkels en 140 medewerkers telden.

 

De winkels zijn inmiddels gesloten, maar er zou al een principeakkoord zijn met de aandeelhouders van de Nederlandse moederholding Termeer Groep rond een doorstart. In de volgende weken wordt bekeken of en hoeveel winkels de deuren alsnog kunnen heropenen.

 

E-commerce en coronavirus

E-commerce heeft de fysieke retail in België zwaar getroffen, legt Cecile Termeer van de gelijknamige groep uit: “De schoenenbranche is relatief gezien een van de hardst geraakte branches. Daarbovenop heeft de coronacrisis met de bijbehorende maatregelen voor dermate uitdagende marktomstandigheden gezorgd dat het in België noodzakelijk is de kostenstructuur van fysieke retailactiviteiten grondig te bekijken.”

 

Manfield, eerder eigendom van de failliet gegane Macintosh Retail Group, kwam in 2016 in handen van de Termeer Groep. In 2018 kwam de formule voor het eerst naar België, maar vandaag zijn er slechts vier winkels. Sacha telde in Belgie dertien winkels. Termeer is sinds 2019 ook eigenaar van Sissy-Boy, maar die keten staat los van het faillissement. Ook alle Nederlandse activiteiten blijven gevrijwaard.