Schuldherschikking voor Orchestra-Prémaman | RetailDetail

Schuldherschikking voor Orchestra-Prémaman

Schuldherschikking voor Orchestra-Prémaman

De Franse baby- en kinderwinkelketen Orchestra-Prémaman heeft op het nippertje een akkoord gevonden met zijn belangrijkste schuldeisers. De groep krijgt twee jaar extra om zijn schulden terug te betalen en maakt ook werk van een kapitaalverhoging.

 

Tegenvallende resultaten

Na een lastig laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar ‑ de omzet daalde met zo’n 2,6% ‑ klokt de Franse groep, die in 2012 het  Belgische Prémaman opslokte, af op een jaaromzet van 611,6 miljoen euro (+0,5%). In Frankrijk, waar de groep met bijna 300 vestigingen 63,4% van zijn omzet realiseert, was er een groei van 1,7%. Internationaal (de groep is actief in een veertigtal landen) ging de omzet 1,4% lager. De kinderafdeling (reiswiegen, kinderwagens en buggy’s) blijft groeien en is intussen al goed voor een vijfde van de omzet, zo’n 120 miljoen euro. De verkoop van kleding daarentegen vertoont een dalende trend.

 

Het goede nieuws is dan weer dat de groep kan rekenen op een groeiende schare trouwe klanten: het aantal klanten dat toetrad tot het getrouwheidsprogramma steeg op een jaar tijd met 2,5%. De circa 1,8 miljoen ‘kaarthouders’ zijn nu al goed voor 90% van de omzet van Orchestra-Prémaman.

 

Kapitaalverhoging van 28,5 miljoen euro

In die moeilijke context stond de groep heel even het water aan de lippen: om een feitelijke toestand van insolventie te vermijden moest de groep groen licht krijgen van zijn grootste schuldeisers, en met name van de bank CM-CIC, voor een grote schuldherschikking. Dat blijkt nu gelukt. De verstrekte kredieten (209,2 miljoen euro) worden met twee jaar verlengd tot juli 2020 en onder bepaalde voorwaarden zelfs tot juli 2021. Tegelijk komt er ten laatste eind oktober 2019 een kapitaalverhoging van minstens 28,5 miljoen euro. CM-CIC Investissement wordt in ruil voor 16,3% eigenaar van de groep, terwijl het aandeel van Yeled Invest (dat is het investeringsvehikel van oprichter en voorzitter Pierre Mestre) daalt. Die controleert nu nog 68% van het kapitaal, maar dat cijfer zou op termijn zakken tot 51%.

 

“Deze herschikking komt op een cruciaal moment voor Orchestra”, zegt algemeen directeur Thomas Hamelle. “In een context waarin de textielmarkt en de hele distributiesector snel evolueren, zullen we kunnen investeren in digitale en logistieke tools en in de transformatie en uitbreiding van onze winkels, alsook in de begeleiding van onze franchisepartners.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.