Stamvader verlaat Peek & Cloppenburg

Foto: Chris Redan / Shutterstock.com

Harro Uwe Cloppenburg, pater familias en decennialang topman van de familiale warenhuisketen Peek & Cloppenburg, treedt terug. Zoon Patrick neemt de meeste van zijn taken over.

 

Generatiewissel compleet

Op 78-jarige leeftijd neemt Harro Uwe Cloppenburg afscheid van ‘zijn’ bedrijf: de Duitser, die modeketen P&C groot maakte, stopt zowel als topman als voorzitter van de raad van bestuur, schrijft het Duitse Handelsblatt. Hij geeft de fakkel door aan zijn kinderen, die alle drie al langere tijd in het bedrijf actief zijn, en de rest van het elfkoppige managementteam.

 

De meeste van zijn taken worden overgenomen door de 36-jarige Patrick. Voor het overige blijft het directieteam weliswaar onveranderd: er wordt geen officiële voorzitter aangesteld en Patrick krijgt ook geen nieuwe functietitel. Tot nu toe hield de enigmatische Harro Uwe Cloppenburg, die weigert te poseren voor foto’s, de touwtjes nog strak in handen.

 

Tijd voor vernieuwing

De generatiewissel moet ook het startschot voor broodnodige vernieuwing vormen: P&C is naar de tiende plaats gezakt in het Duitse modelandschap, door sterke concurrentie van onlinespelers zoals Zalando en Otto Group (About You) enerzijds en van internationale giganten zoals H&M en C&A anderzijds.

 

In de fysieke winkels vallen vooral de bezoekersaantallen sterk terug. P&C gaat daarom een verdieping van het warenhuis in Wenen onderverhuren, om zo de totale oppervlakte te verkleinen. Andere zoon John Cloppenburg liet ook al verstaan dat er nog veranderingen nodig zijn, waaronder scherpere kostencontrole op het hoofdkantoor. Dat zal weliswaar nog steeds onder het toeziend oog van papa gebeuren, want Harro Uwe Cloppenburg laat wel al weten nog nauw betrokken te blijven bij het bedrijf.