Steeds meer kleding geïmporteerd uit Azië

Steeds meer kleding geïmporteerd uit Azië

In 2015 hebben de 28 landen van de Europese Unie voor maar liefst 81 miljard euro aan kleding geïmporteerd. 77% daarvan kwam uit Azië: op tien jaar tijd is de kledingimport uit Azië zo bijna verdubbeld.

Stijging import, daling prijzen

In de voorbije tien jaar groeide de kledingimport in de EU met 32 miljard euro. 30 miljard euro daarvan kwam uit Azië, met driekwart uit China en Bangladesh. De lage kosten en de grote concentratie van bedrijven maken het steeds interessanter om kleding uit Azië te importeren, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor sommige landen is die kledingexport van levensbelang: zo was de kledingexport in Bangladesh goed voor maar liefst 47% van de totale exportwaarde in 2015. Ook in Cambodja (27%) en Sri Lanka (17%) is de kledingexport een belangrijke sector.

 

Ook de consument profiteert van de lage kosten in Azië: in twee jaar tijd daalden de prijzen met bijna vier procent en in 2015 was de gemiddelde prijs voor kleding lager dan tien jaar geleden. De prijzen liggen nu ook lager dan ooit het geval was de voorbije tien jaar. De piek was te vinden in 2007, toen de prijzen vier procent hoger lagen dan in 2015.

Tags: