Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet
Shutterstock

Terwijl 68% van de Vlaamse handelaars de sperperiode wil behouden, denkt slechts 35% van hun Waalse collega’s er ook zo over. Ook in Brussel is 61% vóór, blijkt uit een enquête in opdracht van economieminister Kris Peeters.

 

Onduidelijk resultaat

Het dossier rond het al dan niet afschaffen van de sperperiode in de aanloop naar de zomer- en wintersolden wordt almaar ingewikkelder. Economieminister Kris Peeters is voorstander van een afschaffing, omdat die sperperiode toch maar wordt uitgehold door koppelverkoop en fluistersolden. Zelfstandigenorganisaties zoals Unizo en NSZ pleiten er echter voor om de sperperiode te behouden, zodat ook de solden kunnen blijven bestaan. Anders, zo vrezen ze, zullen er het hele jaar door kortingen worden gegeven, wat op termijn de doodsteek betekent voor de kleinere zelfstandigen.

 

In een poging de zaak te ‘objectiveren’ bestelde Peeters een studie bij marktonderzoeksbureau Ipsos, dat 300 handelaars uit de kleding-, de schoenen- en de lederwarenbranche ondervroeg. Of de minister veel wijzer is geworden, is nog maar de vraag: 68% van de Vlaamse en 61% van de Brusselse modedetailhandelaars kanten zich tegen de afschaffing van de sperperiode, zo meldt Gazet van Antwerpen. Enkel in Wallonië is een meerderheid voor afschaffing: daar wil slechts 35% de sperperiode behouden.

 

“886 modewinkels en 3.100 banen bedreigd”

 “De gevolgen van de afschaffing van de sperperiode riskeren nochtans niet min te zijn”, waarschuwt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Zonder sperperiode zal 8% van de Belgische modedetailhandel de deuren moeten sluiten.”

 

De zelfstandigenorganisatie sloeg even aan het rekenen: volgens de FOD Economie zijn er 11.075 kleding- en schoenenwinkels in ons land. Dat betekent 886 modedetailhandelaars die er de brui aan zouden moeten geven. Een zelfstandige kleding- of schoenenwinkel heeft gemiddeld 3,5 werknemers in dienst. In totaal zijn er dan 3.101 banen bedreigd, evenveel als bij de sluiting van een multinational. Daarnaast zegt nog eens 30% van de winkels in ernstige moeilijkheden te geraken zonder sperperiode.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Manfield opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

25/05/2018

De eerste Belgische winkel van het Nederlandse schoenenmerk Manfield is open. In de Stadsfeestzaal in Antwerpen vinden klanten het nieuwste winkelconcept van het merk, waarin luxe en merkbeleving centraal staan.

Isabel Marant opent eerste winkel in Nederland

24/05/2018

Modemerk Isabel Marant heeft de deuren geopend van een eerste Nederlandse boetiek in Amsterdam. De winkel is te vinden in de P.C. Hooftstraat, in het pand waar vroeger McGregor zat.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.