Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet
Shutterstock

Terwijl 68% van de Vlaamse handelaars de sperperiode wil behouden, denkt slechts 35% van hun Waalse collega’s er ook zo over. Ook in Brussel is 61% vóór, blijkt uit een enquête in opdracht van economieminister Kris Peeters.

 

Onduidelijk resultaat

Het dossier rond het al dan niet afschaffen van de sperperiode in de aanloop naar de zomer- en wintersolden wordt almaar ingewikkelder. Economieminister Kris Peeters is voorstander van een afschaffing, omdat die sperperiode toch maar wordt uitgehold door koppelverkoop en fluistersolden. Zelfstandigenorganisaties zoals Unizo en NSZ pleiten er echter voor om de sperperiode te behouden, zodat ook de solden kunnen blijven bestaan. Anders, zo vrezen ze, zullen er het hele jaar door kortingen worden gegeven, wat op termijn de doodsteek betekent voor de kleinere zelfstandigen.

 

In een poging de zaak te ‘objectiveren’ bestelde Peeters een studie bij marktonderzoeksbureau Ipsos, dat 300 handelaars uit de kleding-, de schoenen- en de lederwarenbranche ondervroeg. Of de minister veel wijzer is geworden, is nog maar de vraag: 68% van de Vlaamse en 61% van de Brusselse modedetailhandelaars kanten zich tegen de afschaffing van de sperperiode, zo meldt Gazet van Antwerpen. Enkel in Wallonië is een meerderheid voor afschaffing: daar wil slechts 35% de sperperiode behouden.

 

“886 modewinkels en 3.100 banen bedreigd”

 “De gevolgen van de afschaffing van de sperperiode riskeren nochtans niet min te zijn”, waarschuwt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Zonder sperperiode zal 8% van de Belgische modedetailhandel de deuren moeten sluiten.”

 

De zelfstandigenorganisatie sloeg even aan het rekenen: volgens de FOD Economie zijn er 11.075 kleding- en schoenenwinkels in ons land. Dat betekent 886 modedetailhandelaars die er de brui aan zouden moeten geven. Een zelfstandige kleding- of schoenenwinkel heeft gemiddeld 3,5 werknemers in dienst. In totaal zijn er dan 3.101 banen bedreigd, evenveel als bij de sluiting van een multinational. Daarnaast zegt nog eens 30% van de winkels in ernstige moeilijkheden te geraken zonder sperperiode.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.