Waste2Wear tovert 2 miljoen plastic flessen om tot kleding

Waste2Wear tovert 2 miljoen plastic flessen om tot kleding
Plastic flessen: Gereed voor een tweede leven

Textielbedrijf Waste2Wear zal eind dit jaar een herfst- en wintercollectie lanceren samen met zes grote modemerken. Die kleding zal volledig vervaardigd zijn uit gerecycleerde materialen afkomstig van de oceanen en vuilnisbelten.

 

Textiel van oceaanplastic

Claudia Sträter, Expresso, Oilily, Promiss, Steps en Wehkamp zullen halverwege augustus dit jaar nieuwe collecties op de markt brengen in samenwerking met Waste2Wear. Onder andere de dameskleding, kinderjassen en outdoorkledij bestaat volledig uit gerecycleerd polyester: van dit zogenaamde RPET, waaruit men het duurzame textiel produceert, komt 30% uit de oceaan en 70% van vuilnisbelten om zo te voorkomen dat het uiteindelijk belandt in de oceaan.

 

Elk kledingstuk krijgt een Waste2Wear-tag, waarop valt af te lezen hoeveel plastic flessen er nodig waren voor de productie, hoeveel liter er is uitgespaard en hoe veel CO2 en energie er noodzakelijk was voor het maken van de RPET-stof.

 

Slechts een eerste stap

CEO Monique Maissan is ervan overtuigd dat de nieuwe collecties op basis van gerecycleerde plastic een eerste stap in de juiste richting zijn. De mode-industrie is immers één van de meest vervuilende industrieën over heel de wereld, en om echt een verschil te kunnen maken moeten ook andere grote spelers mee de kar trekken. Tegelijkertijd daagt ze ook de textielsector uit om pionier te zijn in de strijd tegen de plasticafvalberg.

 

Waste2Wear is in 2007 opgericht door topvrouw Maissan, die zich bezighoudt met het verkleinen van de plasticberg. De hoofdzetel van het bedrijf bevindt zich in China, de koploper van onze planeet op het vlak van plastic. Ondertussen is het bedrijf actief in negen landen en telt het meer dan honderd medewerkers. Het wil samen met Nederlandse bedrijven, Chinese ngo’s, de Donghua University en de TU Delft onderzoek doen naar welke soorten afval in het water terechtkomen en ze vervolgens hergebruiken.