WE-filiaal in Westland Shopping bleef dicht door staking

Shutterstock.com

Afgelopen zaterdag hebben werknemers en vakbondsleden de WE Fashion-winkel in het Westland Shopping Center in Anderlecht gesloten gehouden. Ze dringen aan op sociaal overleg, nadat eerder bekend raakte dat vier winkels van de keten definitief zullen sluiten.

 

Stakingsrecht omzeilen

Het personeel van WE staakte al een eerste keer op donderdag 24 december, meldt Het Nieuwsblad. Zaterdag verhinderden de werknemers en vakbondsleden vervolgens dat de winkel opnieuw zou opengaan. “We hebben hier vandaag in Westland Shopping een piket opgetrokken, omdat de directie de stakende werknemers wilde vervangen door studenten”, vertelt Jalil Bourhidane, permanent afgevaardigde van de christelijke bediendenvakbond CNE.

 

Het conflict draait rond de aankondiging dat enkele winkels van WE moeten sluiten, waarbij een dertigtal jobs bedreigd is. De vakbond klaagt dat er geen sociaal overleg is en wacht op een initiatief van de directie. Als er geen voorstel op tafel komt, wordt bij de start van de solden, op 4 januari, verder gestaakt. De actie zou dan mogelijk uitgebreid worden naar andere winkels buiten Brussel.

 

WE Fashion wil winkels sluiten in Brussel (Nieuwstraat), in Sint-Lambrechts-Woluwe en in La Louvière. Een ander filiaal in Namen ging twee maanden geleden al dicht. Na deze sluitingen houdt de modeketen nog 22 vestigingen over in ons land, waarvan het overgrote deel in Vlaanderen ligt.