WE ontwijkt belastingen via Luxemburg

WE ontwijkt belastingen via Luxemburg

Het Nederlandse kledingbedrijf WE Fashion heeft jarenlang belastingen in Nederland ontweken door geld door te sluizen naar Luxemburg. Ook andere multinationals maakten zich aan deze praktijk schuldig, blijkt uit internationaal onderzoek.

Geen belastingen in Luxemburg

Het is de krant Trouw die op basis van een onderzoek naar belastingontwijking door multinationals tot deze conclusie komt. Het deed in samenwerking met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en media uit 26 landen een grootschalig onderzoek.

 

Daar kwamen een boel financiële constructies aan het daglicht, opgezet door PricewaterhouseCoopers, die de multinationals flink wat geld opleverden. Zo richtte Ronald de Waal, eigenaar van WE International, in 1996 een moederbedrijf op onder de naam Waalfin Holding in Luxemburg. Dat moest sinds 1998 geen inkomsten-, winst- en vermogensbelasting betalen in Luxemburg, een regeling die sinds 2006 wel verboden werd door de Europese commissie.

 

Dat zou betekenen dat Waalfin Holding, en dus WE International, vanaf 2007 64,5 miljoen euro zou moeten aan de Nederlandse fiscus. Om dat te voorkomen werd een ingewikkelde constructie opgezet, met leningen tussen verschillende dochterbedrijven, waardoor WE International virtueel vrijwel geen winst maakte. Zo'n constructie is niet illegaal, maar roept wel flink wat ethische kwesties op.

 

Om de winst nog verder te maximaliseren richtte WE in 2009 een bedrijf op dat de exclusieve rechten van het merk O'Neill, ook deel van WE, bezit. Door royalty's aan dat bedrijf te betalen, daalde de winst in Nederland ook aanzienlijk.

Tags: