WE ontwijkt belastingen via Luxemburg | RetailDetail

WE ontwijkt belastingen via Luxemburg

WE ontwijkt belastingen via Luxemburg

Het Nederlandse kledingbedrijf WE Fashion heeft jarenlang belastingen in Nederland ontweken door geld door te sluizen naar Luxemburg. Ook andere multinationals maakten zich aan deze praktijk schuldig, blijkt uit internationaal onderzoek.

Geen belastingen in Luxemburg

Het is de krant Trouw die op basis van een onderzoek naar belastingontwijking door multinationals tot deze conclusie komt. Het deed in samenwerking met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en media uit 26 landen een grootschalig onderzoek.

 

Daar kwamen een boel financiële constructies aan het daglicht, opgezet door PricewaterhouseCoopers, die de multinationals flink wat geld opleverden. Zo richtte Ronald de Waal, eigenaar van WE International, in 1996 een moederbedrijf op onder de naam Waalfin Holding in Luxemburg. Dat moest sinds 1998 geen inkomsten-, winst- en vermogensbelasting betalen in Luxemburg, een regeling die sinds 2006 wel verboden werd door de Europese commissie.

 

Dat zou betekenen dat Waalfin Holding, en dus WE International, vanaf 2007 64,5 miljoen euro zou moeten aan de Nederlandse fiscus. Om dat te voorkomen werd een ingewikkelde constructie opgezet, met leningen tussen verschillende dochterbedrijven, waardoor WE International virtueel vrijwel geen winst maakte. Zo'n constructie is niet illegaal, maar roept wel flink wat ethische kwesties op.

 

Om de winst nog verder te maximaliseren richtte WE in 2009 een bedrijf op dat de exclusieve rechten van het merk O'Neill, ook deel van WE, bezit. Door royalty's aan dat bedrijf te betalen, daalde de winst in Nederland ook aanzienlijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.