Wil Maniet via Eram-winkels jacht op Torfs openen?

Wil Maniet via Eram-winkels jacht op Torfs openen?

De Waalse schoenverkoper Chaussures Maniet wil mogelijk enkele winkels van het Franse Eram overnemen, naast vijf winkels van Euro Shoe-dochter Avance. De keten geeft ook toe met een begerig oog naar de Vlaamse markt te kijken.

 

Snelle expansie

Hoewel Maniet in een reactie laat weten nog geen enkel concreet plan te hebben rond de komst naar Vlaanderen, noch rond de overname van de Eram-winkels, wil Maniet al zeker negen nieuwe winkels openen in 2017, onder andere in het winkelcentrum Rive Gauche in Charleroi. Maniet opende in 2016 ook al twee nieuwe vestigingen.

 

De overname van de winkels van Avance en de opening van de eigen filialen betekent alvast een fikse expansie op korte tijd voor Maniet, dat momenteel 33 vestigingen telt en goed is voor een omzet van bijna 60 miljoen euro in 2016.

 

Op vergelijkbare basis was dat wel een daling van ongeveer 1 procent. Topman George Vanderplancke geeft aan dat dit ondanks de daling een gunstig resultaat is voor de sector.

 

Concurrentie met Torfs aangaan?

Vanderplancke beseft dat ook Chaussures Maniet niet kan achterblijven met het implementeren van een omnichannelstrategie. Daarbij ziet hij vooral veel mogelijkheden om de online winkel beschikbaar te maken voor klanten in de fysieke winkel, zodat ze sneller geholpen kunnen worden.

 

Tot slot sluit hij niet uit dat Maniet binnenkort de overstap zal maken naar Vlaanderen, terwijl concurrent Schoenen Torfs meer zijn blik zal gaan richten op Wallonië. Nochtans bestond er lang een onuitgesproken verstandhouding dat beide ketens uit elkaars markt zouden blijven. Vlaamse winkels van Maniet zullen er zeker wel niet komen voor 2018.