Winkels e5 Mode worden mogelijk supermarkten

Philippe Clement / Shutterstock.com

Niet enkel ZEB, maar de hele Colruyt Group biedt op e5 Mode: mogelijk worden het Fiets!-winkels of zelfs supermarkten. Ondertussen is dus niet alleen duidelijk wie de drie overnamekandidaten zijn, maar ook wat ze willen. 

 

De Sutter: 55 winkels

Het grootste bod op e5 Mode komt van het consortium rond de textielbroers Peter en Kristof De Sutter, die zelf 5 miljoen euro op tafel zouden leggen. Voor het overige zouden ze een bankwaarborg krijgen van overheidsvehikel Gigarant, de kredietpoot van overheidsinvesteringsfonds PMV. Belfius wil de nodige leningen verstrekken, bericht De Standaard.


De familie De Sutter, als kleding- en jeansfabrikant leverancier van de retailer, wil e5 Mode als dusdanig een doorstart bezorgen, inclusief de hoofdzetel, alle 55 Vlaamse winkels en 90% van het personeel. Ook de merknaam blijft behouden als zij op 26 januari door de ondernemingsrechtbank als overnemers worden aangeduid. Hun plan geniet alvast de voorkeur van de vakbonden, aangezien de werknemers hun rechten houden. De betrokkenheid van de Vlaamse overheid boezemt vertrouwen in.

 

Colruyt Group: 16 winkels

Het bod van de Colruyt Group is inderdaad veel beperkter. Tot nu toe werd gedacht dat modedochter ZEB naar panden van e5 Mode hengelde, maar nu blijkt dat ook de moederholding in Halle interesse heeft in verschillende winkels. Toch gaat het in totaal maar om 16 winkels: elf vestigingen zijn voor ZEB, twee winkels zouden vestigingen van Fiets! worden, één wordt omgebouwd tot een Dreambaby en twee verkooppunten horen zelfs Colruyt­-supermarkten te worden.


Gezien die grote brancheswitch voor veel panden, plant Colruyt Group slechts 20 medewerkers van e5 Mode over te nemen, weet De Tijd. Wel zou de supermarktgroep een tewerkstellingsunit oprichten speciaal voor getroffen e5-medewerkers: alleen al bij ZEB zijn er op dit moment 50 vacatures, waarbij personeel van de keten als eerste de kans zou krijgen. Ook bij andere Colruyt-formules, van Dreamland tot OKay, hoopt de groep uit Halle medewerkers aan de slag te krijgen.

 

BTX Group: 27 winkels

De gerechtsmandatarissen hopen het bod van Colruyt dan weer te combineren met dat van de Deense BTX Group. Zij hebben interesse in 27 winkels en de merknaam van e5 Mode. Naar alle waarschijnlijkheid willen ze het aanbod van de keten uitbreiden of aanpassen met hun eigen merken, die grosso modo dezelfde doelgroep bedienen. BTX wil daarbij ook 100 werknemers overnemen, want zoals ex-topman van e5 Mode, Ronald Boeckx, eerder al zei: de medewerkers zijn net een onschatbare troef in dit segment.


Nederlands ondernemer Lex Hes heeft uiteindelijk niet geboden, omwille van de negatieve reacties in de media. De vakbonden vergeleken zijn komst met die van Dirk Bron bij Mega World en zeiden alles in het werk te stellen om een overname door Hes tegen te houden. Op 26 januari worden de drie biedingen elk apart aan de rechtbank voorgelegd, die dan ook hun intenties moeten toelichten. De rechter duidt vervolgens de overnemer(s) aan.