Zalando zet sterke eindspurt neer

Shutterstock

Dankzij een sterk vierde kwartaal, waarin de omzet net geen kwart hoger ging, wist Zalando 2018 af te sluiten met een omzetgroei van 20% tot 5,4 miljard euro.

 

26,4 miljoen actieve klanten

De Duitse moderetailer heeft in het vierde kwartaal voor 1,7 miljard euro aan kleding verkocht (+24,6%): goed nieuws voor het Duitse internetbedrijf, dat te lijden had onder de warme zomer, waardoor de verkoop van de herfst- en winteritems maar niet op gang leek te komen en de groep zich genoodzaakt zag grote kortingen toe te staan.

 

Uiteindelijk klokte de jaaromzet af op 5,388 miljard euro. Met die stijging met 20% doet de groep wel minder goed dan in 2017, toen de omzet nog 23,4% aandikte. Het aangepaste operationele resultaat bedroeg 173,4 miljoen euro (tegenover 215,1 miljoen euro het jaar voordien): een gevolg van de winstmargedaling van 4,8% in 2017 naar 3,2% het voorbije jaar.

 

Zalando telt intussen naar eigen zeggen 26,4 miljoen actieve klanten (tegenover 23,1 miljoen in 2017). Die waren goed voor 3,1 miljard bezoeken, tegenover 2,6 miljard een jaar eerder. In het vierde kwartaal kreeg de webshop er liefst 1,3 miljoen nieuwe actieve klanten bij: “de grootste toename in vijf jaar tijd”, klinkt het met gepaste trots in Berlijn.

 

Focus op partners

“2018 had zijn uitdagingen, maar we focusten onze inspanningen in het vierde kwartaal op een sterke eindspurt”, zegt co-CEO Rubin Ritter. “Onze prestatie in het vierde kwartaal geeft ons vertrouwen dat onze groeiplannen op de lange termijn op het juiste spoor zitten.”

 

De komende jaren wil Zalando sterk inzetten op zijn partnerprogramma, waarbij ‘derde’ merken hun spullen rechtstreeks verkopen via het Zalando-platform. “Wij bieden merken de kans om online succesvol te zijn door hun toegang te bieden tot Europese digitale consumenten en hun de opportuniteit te geven te investeren in groei via onze diensten”, zegt co-CEO David Schneider.

 

In 2018 was het Zalando Partner Program met 250 partnerbedrijven goed voor ongeveer 10% van Zalando’s GMV (Gross Merchandise Volume). Tegen 2023/2024 moet dat aandeel opgelopen zijn tot 40%.