Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo

Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo
hans engbers / Shutterstock.com

De ondernemers uit de Leidsche Rijn zijn naar de rechtbank gestapt. Ze hopen zo de komst van een nieuwe Jumbo Foodmarkt tegen te houden. De handelaars vrezen dat ze de concurrentie met de supermarkt niet kunnen dragen.

Ook in andere steden kritiek

De lokame handelaars uit Utrecht spreken daarbij van oneerlijke concurrentie, die ervoor zou zorgen dat de consument niet langer zijn weg zal vinden naar de gewone middenstanders. Ook in de andere steden waar Jumbo een Foodmarkt heeft geopend - meer bepaald in Breda en Amsterdam - kwam er al kritiek. Het kort geding tegen de gemeente Utrecht moet tegen eind oktober behandeld worden.

 

Oorspronkelijk moest er in het centrum van Utrecht een groot warenhuis komen, maar er werd geen enkele ondernemer gevonden om die taak op zich te nemen. Daarop besloot de gemeente om de plannen aan te passen en een grote supermarkt toe te laten.

 

Vijf keer groter dan normale vestiging

De Foodmarkt van Jumbo in Utrecht zal een oppervlakte hebben van ongeveer 6.000 vierkante meter. Het winkelcentrum Leidsche Rijn moet een oppervlakte krijgen van 32.000 vierkante meter en moet in 2017 de deuren openen.


Er kwam ook al kritiek op de plannen van de gemeente vanuit uitbater Corio. Die zegt dat er slechts een potentieel is voor 18.000 vierkante meter winkeloppervlakte en het vreest voor heel wat leegstand. De zware concurrentie van Jumbo zou de kans op leegstand waarschijnlijk alleen maar bevorderen.


De eerste Jumbo Foodmarkt opende in 2013 zijn deuren in Breda. De winkels zijn vijf keer groter dan een normale vestiging van de keten en ze leggen de focus op ambachtelijke en verse producten. Volgens de keten is er in Nederland ruimte voor 12 tot 15 van dergelijke Foodmarkten.

Tags: