Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo | RetailDetail

Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo

Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo

De ondernemers uit de Leidsche Rijn zijn naar de rechtbank gestapt. Ze hopen zo de komst van een nieuwe Jumbo Foodmarkt tegen te houden. De handelaars vrezen dat ze de concurrentie met de supermarkt niet kunnen dragen.

Ook in andere steden kritiek

De lokame handelaars uit Utrecht spreken daarbij van oneerlijke concurrentie, die ervoor zou zorgen dat de consument niet langer zijn weg zal vinden naar de gewone middenstanders. Ook in de andere steden waar Jumbo een Foodmarkt heeft geopend - meer bepaald in Breda en Amsterdam - kwam er al kritiek. Het kort geding tegen de gemeente Utrecht moet tegen eind oktober behandeld worden.

 

Oorspronkelijk moest er in het centrum van Utrecht een groot warenhuis komen, maar er werd geen enkele ondernemer gevonden om die taak op zich te nemen. Daarop besloot de gemeente om de plannen aan te passen en een grote supermarkt toe te laten.

 

Vijf keer groter dan normale vestiging

De Foodmarkt van Jumbo in Utrecht zal een oppervlakte hebben van ongeveer 6.000 vierkante meter. Het winkelcentrum Leidsche Rijn moet een oppervlakte krijgen van 32.000 vierkante meter en moet in 2017 de deuren openen.


Er kwam ook al kritiek op de plannen van de gemeente vanuit uitbater Corio. Die zegt dat er slechts een potentieel is voor 18.000 vierkante meter winkeloppervlakte en het vreest voor heel wat leegstand. De zware concurrentie van Jumbo zou de kans op leegstand waarschijnlijk alleen maar bevorderen.


De eerste Jumbo Foodmarkt opende in 2013 zijn deuren in Breda. De winkels zijn vijf keer groter dan een normale vestiging van de keten en ze leggen de focus op ambachtelijke en verse producten. Volgens de keten is er in Nederland ruimte voor 12 tot 15 van dergelijke Foodmarkten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.