Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo | RetailDetail

Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo

Ondernemers Leidsche Rijn naar rechter omwille van Jumbo

De ondernemers uit de Leidsche Rijn zijn naar de rechtbank gestapt. Ze hopen zo de komst van een nieuwe Jumbo Foodmarkt tegen te houden. De handelaars vrezen dat ze de concurrentie met de supermarkt niet kunnen dragen.

Ook in andere steden kritiek

De lokame handelaars uit Utrecht spreken daarbij van oneerlijke concurrentie, die ervoor zou zorgen dat de consument niet langer zijn weg zal vinden naar de gewone middenstanders. Ook in de andere steden waar Jumbo een Foodmarkt heeft geopend - meer bepaald in Breda en Amsterdam - kwam er al kritiek. Het kort geding tegen de gemeente Utrecht moet tegen eind oktober behandeld worden.

 

Oorspronkelijk moest er in het centrum van Utrecht een groot warenhuis komen, maar er werd geen enkele ondernemer gevonden om die taak op zich te nemen. Daarop besloot de gemeente om de plannen aan te passen en een grote supermarkt toe te laten.

 

Vijf keer groter dan normale vestiging

De Foodmarkt van Jumbo in Utrecht zal een oppervlakte hebben van ongeveer 6.000 vierkante meter. Het winkelcentrum Leidsche Rijn moet een oppervlakte krijgen van 32.000 vierkante meter en moet in 2017 de deuren openen.


Er kwam ook al kritiek op de plannen van de gemeente vanuit uitbater Corio. Die zegt dat er slechts een potentieel is voor 18.000 vierkante meter winkeloppervlakte en het vreest voor heel wat leegstand. De zware concurrentie van Jumbo zou de kans op leegstand waarschijnlijk alleen maar bevorderen.


De eerste Jumbo Foodmarkt opende in 2013 zijn deuren in Breda. De winkels zijn vijf keer groter dan een normale vestiging van de keten en ze leggen de focus op ambachtelijke en verse producten. Volgens de keten is er in Nederland ruimte voor 12 tot 15 van dergelijke Foodmarkten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.