Rechtszaken dreigen tussen AH en franchisers

De onderhandelingen over een nieuwe franchiseovereenkomst lopen al geruime tijd zonder dat er al te veel vooruitgang wordt geboekt, wist Jan van Vliet, voormalig voorman van de AH-franchisers woensdag te melden in dagblad De Telegraaf. Het hoofdkantoor van Albert Heijn ergert zich aan de groei van het aantal multi-franchisers binnen de eigen formule, die op vastgoedgebied regelmatig bieden op dezelfde nieuwe locaties als de vastgoedafdeling van AH zelf. Daarnaast groeien ze extra hard omdat stoppende franchisers hun winkels eerst moeten aanbieden aan hun collega's.

 

Albert Heijn wil graag van die afspraak af, volgens de franchisers vertraagt de moederorganisatie op verschillende manieren uitbreiding van franchisers. Daarnaast ergeren de ondernemers zich aan de internetactiviteiten vanuit het hoofdkantoor in Zaandam. "Albert.nl pleegt inbreuk op het exclusiviteitsrecht dat we als franchisers voor een verzorgingsgebied krijgen", aldus Van Vliet. De plannen van AH om met afhaalpunten te gaan werken, zetten dit conflict nog verder op scherp.


Volgens Van Vliet is de zaak uit de hand aan het lopen. "Het beleid van het van het hoofdkantoor tast het zelfstandig ondernemerschap aan. We worden onder druk gezet. Als dit zo doorgaat wordt het een juridisch conflict."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


21/10/2016

STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, wil dat er een minimumprijs komt voor bier. Volgens STAP zou dat het alcoholmisbruik drastisch kunnen terugdringen, want bier is volgens de organisatie veel te goedkoop in Nederland.

21/10/2016

De nieuwe supermarkt op de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt een vestiging van Spar University. Die krijgt een plek op de benedenverdieping van het Erasmusgebouw op de campus.

20/10/2016

De Zwitserse voedingsreus Nestlé heeft in de eerste negen maanden van 2016 een licht hogere omzet behaald, maar verlaagt niettemin de verwachtingen voor het volledige boekjaar als gevolg van de vertragende groei.

20/10/2016

Volgens hoogleraar retail en marketing Laurens Sloot heeft de app die werd voorgesteld om het ‘Vinkje’ te vervangen weinig kans op slagen. Volgens hem moet er meer aandacht geschonken worden aan lessen rond voeding in het basisonderwijs.

20/10/2016

Supermarktketen Jumbo heeft een pop-upvestiging op een bijzondere plek: klanten in Utrecht kunnen immers tijdelijk terecht in een bushokje. Daarmee gaat Jumbo onder andere Tesco en Delhaize achterna.

20/10/2016

Sligro Food Group zag in het derde kwartaal zijn omzet met meer dan 8% groeien, maar bij supermarktketen Emté blijven de resultaten beneden de maat: daar was opnieuw sprake van een daling ten opzichte van een jaar eerder.

Back to top