“Boekensector had wake-up call nodig” | RetailDetail

“Boekensector had wake-up call nodig”

“Boekensector had wake-up call nodig”

In een interview heeft de eigenaar van ProCures, Paul Dumas, toegegeven dat het met boekenwinkelketen Polare niet is gelopen zoals ze hadden verwacht. Hij pleit dan ook voor grote veranderingen in de sector.

Ongewenste panden

Toen ProCures twee jaar geleden de ketens Selexyz en De Slegte overnamen en samenvoegden tot Polare, nam het ook 12 miljoen euro van de in totaal 28 miljoen euro schuld over. Het hoopte met een flinke reorganisatie die schuld weg te werken en zo ook iets te doen aan de noodlijdende boekensector. Daar is het uiteindelijk niet in gelukt.

 

Een belangrijke eerste oorzaak was dat ProCures niet afgeraakte van enkele panden van Polare die het niet meer wilde gebruiken. Zo zou de familie De Slegte een aantal huurders voor vrije panden hebben afgewezen. "Daardoor liepen we sleutelgeld mis en bleven we drie miljoen euro per jaar betalen voor panden die we niet wilden gebruiken", zegt Dumas aan het NRC Handelsblad.

 

Veranderingen bij uitgeverijen

Daarnaast wilde ProCures ook enkele veranderingen zien bij de uitgevers, maar ook daar stuitte het net iets te vaak op een negatief antwoord. Zo werd de betalingstermijn van het Centraal Boekhuis teruggebracht van 60 dagen naar 45 dagen. Verder is het ook bijzonder moeilijk om boeken te retourneren naar de uitgever als ze minder verkopen, waardoor Polare vaak met een grote voorraad ongewenste boeken achterbleef, die het omwille van de vaste boekenprijs niet tegen een lagere prijs kon verkopen.


Daarom pleit Dumas voor een systeem dat online al gevonden wordt: webshops kunnen hun boeken per stuk bestellen en doen dat dan ook enkel wanneer er een exemplaar verkocht wordt. Dumas wil ook offline datzelfde systeem, waar boekenwinkels pas moeten betalen aan de uitgever voor een boek wanneer dat effectief verkocht is en ze de rest eenvoudig kunnen retourneren.

 

Polare vroeg ook 47 procent korting bij de uitgeverijen in plaats van de gebruikelijke 42 procent en het wilde dat uitgeverijen meebetaalden voor de marketingkosten. Het wilde bovendien meer boeken rechtstreeks bij de uitgevers bestellen, in plaats van via het Centraal Boekhuis.

 

"De wekker gezet"

"De sector had een 'wake-up call' nodig. Voor ons was het taak te overleven en daarom wilde ik best die wekker zetten", zei hij in een reactie op zijn plannen. Het Centraal Boekhuis ging echter niet mee in het reddingsplan van Polare. De winkels worden nu per stuk verkocht en zullen terug door het leven gaan als onafhankelijke boekhandels.

 

Ondertussen doet ook die andere keten in handen van ProCures, Free Record Shop, het niet zo goed. De filialen in Doetinchem, Purmerend en Leiden zullen gesloten worden, nadat eerder ook al winkels in Amsterdam en Den Helder gesloten werden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Winkelen moet gestript worden van alle waardeloze momenten”

20/03/2017

De keuze waar retailers vandaag voor staan, is simpel: ofwel versnel je de winkelervaring ofwel vertraag je ze. Dat stelt Cate Trotter, trendhoofd bij Insider Trends, en een van de key-note sprekers op het RetailDetail Congress van 27 april.

Hans van Tellingen (Strabo): “Veel Nederlandse ketens hebben lopen suffen”

08/11/2016

“De claims dat 20% van de bestedingen al online gebeuren, zijn een bewuste rekenfout”, zegt de Nederlander Hans van Tellingen, directeur-eigenaar van Strabo. In zijn boek #WatNouEindeVanWinkels ontkracht hij de mythe over de dood van de fysieke winkels met een aantal krasse uitspraken.

Categorie lactosevrij kent aanhoudende groei

10/06/2016

De markt van lactosevrije producten blijft aanhoudend groeien. De consument ziet deze producten steeds vaker als bewuste keuze voor gezond leven. Hierdoor verschuift dit onderdeel van de categorie glutenvrij, suikervrij en healthfood van niche naar mainstream. 

Het winkelgebied als sociale ontmoetingsplaats bepaalt voortbestaan

02/05/2016

Het winkelgebied van de toekomst moet weer een sociale ontmoetingsplaats voor de consument worden: de ervaringen tijdens het bezoek aan een winkelcentrum ofwel de sociale meerwaarde, wordt bepalend voor het voortbestaan van een winkelgebied.

Halalvoeding en -cosmetica zijn kansrijk in sterke groeimarkt

20/04/2016

Voeding en cosmetica zijn kansrijke segmenten in de groeimarkt halal, waar supermarkten op kunnen inspelen. De moslimconsument, maar ook de bewuste niet-moslim, heeft een toenemende belangstelling voor producten met halalcertificering.

EuroCommerce: “Consumenten willen veel keuze, huismerken bieden die"

20/04/2016

EuroCommerce en de European Retail Round Table (ERRT) hebben een nieuw rapport vrijgegeven over de waarde van huismerken. Daaruit blijkt dat consumenten vooral veel keuze willen, maar dat die verschillende keuzes niet verwarrend mogen zijn.