Shoppermarketing: winkelen in 2020 … reeds actueel in 2009

altTrendwatchers over de winkel in 2020


Enkele maanden geleden werd in Melbourne  de ‘Retail Expo Store of the Future 2020’ georganiseerd. Op deze beurs werd een beeld geschetst van het winkelen in 2020 en de ontwikkelingen die de  retailsector het komend decennium zullen verandern. Een Australisch TV-programma interviewt een futuroloog op de beursvloer, die enkele shoppingtrends en -ontwikkelingen presenteert. Alles draait rond de combinatie van instore, online, datamining en pda-marketing. In het filmpje zien we een presentatie van de magic mirror. Je past een of ander kledingstuk of accessoire, je wordt gescand en je krijgt niet alleen je spiegelbeeld te zien, maar ook additionele informatie over het stuk, suggesties voor bijpassende chemisiers, sjaaltjes, vestjes, mantels, rokken, … ; kledingstukken en accessoires die gebaseerd zijn op je aankoopverleden al dan niet gecombineerd met de commerciële targets van de keten. De magic mirror is een prototype dat over een halfjaar zal uitgerust worden met een – jawel – camera.

 


Back to the future


Tarara, de realiteit ontwikkelt zich vandaag sneller dan de voorspellingen van de futurologen. In de Esprit Flagshipstore in Regent Street in Londen wordt sinds 30 november  via een digitale installatie instore, online en mobiele marketing gecombineerd. Het digitale  concept is gebaseerd op het archetypische Assepoesterverhaal. Voorbijgangers van de winkel –  en in Regent Street zijn er dat tot 16.000 per uur  – worden door een virtuele schoonmoeder naar de etalage gelokt. Eenmaal je voor de etalage staat wordt er een foto van je gelaat gegenereerd en digitaal op de body van een model geplaatst. De voorbijganger kan zijn of haar virtuele alter ego allerlei Esprit kleding laten aanpassen en doorsturen naar de Facebook pagina’s van Esprit. De online experience wordt ook doorgetrokken binnen in de shop. Geen slecht idee om de passanten zo snel mogelijk naar binnen te loodsen want enkele jaren geleden wilden de zaakvoerders van de nabijgelegen Oxford Street een minimumsnelheid invoeren voor voetgangers en geldboetes voor treuzelende passanten en window-shoppers om een einde stellen aan de aanhoudende conflicten tussen de ‘schildpadden’ en de ‘jaguars’ onder de voetgangers. In de shop staan digitale instore mediaschermen waarop je de outfits via een speciale code kan opvragen, aanpassen en doorsturen naar je PC of PDA. Zo komen we bij een tweede vitaal onderdeel van de installatie: de bleutooth server. Passanten en bezoekers van de winkel die de bleutooth functie van hun mobieltje hebben ingeschakeld ontvangen kortingcoupons en wedstrijdvouchers. “We hopen hiermee onze klanten een ongebruikelijke maar mooie interactieve ervaring te geven deze kerst”, stelt Esprit in een mededeling. “En we hopen nuttige ervaring op te doen voor onze instore aanpak in de toekomst”, denkt Retaildetail er bij.


Voorraadbeheer: minder sexy maar minstens even belangrijk


De mobiele technologie levert niet alleen mooie klantenapplicaties. Ook naar voorraadbeheer toe is er heel wat mogelijk.De winkelketen HEMA, met meer dan 280 winkels, zocht een mobiele oplossing ter ondersteuning van het voorraadbeheer. Met het systeem dat onlangs geïmplementeerd werd, kan het winkelpersoneel direct voorraad bijbestellen wanneer de schappen leeg dreigen te raken, zonder de winkelvloer te verlaten. Door het systeem zijn de schappen beter gevuld en kan het personeel meer aandacht besteden aan het winkelend publiek. Het systeem, dat werd uitgerold in alle winkels, is gebaseerd op een PDA voorzien van het Microsoft Windows CE besturingssysteem. De mobile apparatuur is aangesloten samen met een instore server voor de bestelprocedure. Misschien minder sexy dan het  Esprit voorbeeld maar voor de efficiency van de retailers  minstens even belangrijk, want wat je niet in de rekken hebt, verkoop je ook niet. 
 

Bekijk hier het filmpje van de retail Expo Store of the future:

 

{youtubejw}-srPk-jxDGc{/youtubejw}

 

Tags: