“Blokker België leeggepompt voor verkoop”

Gevel winkel van retailer Mega World
Foto: RetailDetail

Dirk Bron, die de Belgische winkels van Blokker overnam en er Mega World van maakte, eist 25 miljoen euro van vorige eigenaar Michiel Witteveen. Die zou de kassa hebben leeggehaald voor vertrek.

 

Tientallen miljoenen weg

Dirk Bron, eigenaar van Belgische Blokker-opvolger Mega World, blijft erbij dat hij een “kat in een zak” heeft gekocht. De omstreden zakenman, die zelf wordt beschuldigd van gesjoemel door de vakbonden, meent dat Blokker-eigenaar Michiel Witteveen de Belgische tak eerst nog leegpompte. Bron eist daarom nu zo’n 25 miljoen euro van Blokker. 


Er gebeurden inderdaad twee verschillende kapitaalverminderingen bij Blokker België, bericht De Standaard. In eerste instantie werd het kapitaal van Maxi Toys met 18 miljoen euro verminderd, vooraleer die keten verkocht werd. Op de verkoop van de speelgoedketen werd weliswaar 35,9 miljoen euro verlies geboekt, wat het eigen vermogen van de Belgische Blokker-holding halveerde. Toch verminderde Witteveen het kapitaal daarna nog eens, dit keer met 20 miljoen euro.


Bovendien zou de voorraad minder waard zijn dan beloofd. Toen Bron de 123 winkels overnam was er contractueel sprake van 17 miljoen euro aan voorraden, maar nu zegt de overnemer dat die slechts 13,5 miljoen euro waard bleek. Ook paste Witteveen de Belgische verliezen in 2019 niet meer bij, iets wat voorheen wel gebeurde. De vroegere familiale eigenaars pompten zo jaarlijks 20 à 25 miljoen euro in de verlieslatende tak.