“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”
Shutterstock

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

 

Vooral horeca

Nog vóór de zomer verhuist Standaard Boekhandel naar de voetgangerszone die momenteel aangelegd wordt op de Anspachlaan in het Brusselse stadscentrum. De boekenketen neemt er haar intrek in het handelspand waar tot voor kort meubel- en decoratieketen Maisons du Monde gevestigd was en dat met een winkeloppervlakte van 1.000 m² heel wat meer ruimte biedt dan op de vorige locatie aan het Muntplein.

 

Ook Burger King maakte eerder al bekend een filiaal te zullen openen in dezelfde omgeving, die door de heraanleg sterk opgewaardeerd wordt en naar verwachting nog andere retailers zal aantrekken. Volgens marketingexpert Gino Van Ossel zullen dat vooral horecaketens als Exki of Le Pain Quotidien zijn: “Er zijn al heel wat winkels in de nabijgelegen Nieuwstraat, de Mint en de Dansaertstraat.”

 

Gentrificatie van grote ketens

De Stad Brussel mikt evenwel vooral op kwaliteitsvolle buurtwinkels als huurders van de panden die zij via Grondregie in eigendom heeft. “Nieuwe horecazaken zullen hun intrek moeten nemen in bestaande horecapanden,” stelt de Brusselse schepen van Handel, Marion Lemesre: “De beschikbare panden willen we trouwens vooral toewijzen aan handelszaken die inzetten op ‘familieshopping’.”

 

In de praktijk zullen het toch vooral de kapitaalkrachtige retailers zijn die op termijn het straatbeeld zullen bepalen, zo meent Van Ossel: “Handelaars die destijds een goede handelshuur hebben onderhandeld, zullen niet allemaal weerstaan aan de lokroep van het grote geld dat sommige retailers willen bieden voor hun pand.” Dat zou op zijn beurt leiden tot een gentrificatie – niet van de inwoners voor wie de voetgangerszone aangelegd werd, wel van grotere ketens die de huurprijzen onvermijdelijk de hoogte zullen injagen. De schrik van sommigen dat handelaars in de zone onbereikbaar en onleefbaar zouden worden, lijkt dan ook ongegrond. 

 

Wanneer Standaard Boekhandel precies verhuist, is nog niet bekend, maar zeker is dat het nieuwe filiaal nog vóór de zomer de deuren opent. Rond die tijd zouden ook de werken aan het laatste deel van de voetgangerszone (het De Brouckèreplein) afgerond moeten zijn. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.