“Huurrecht moet versoepeld worden”

“Huurrecht moet versoepeld worden”

Directeur Frank van Blokland van de Vereniging voor Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) vraagt dat het huurrecht herbekeken wordt. Volgens hem zorgt de huidige regeling er voor dat winkelstraten te veel op elkaar gaan lijken.

Gedateerd

Momenteel kunnen huurders in winkelcentra of winkelstraten hun contracten doorverkopen, zonder dat de eigenaars van het pand daar invloed op kunnen uitoefenen. Van Blokland pleit voor meer zeggenschap van beleggers, zodat die meer kunnen bepalen welke richting een winkelgebied uitgaat. Dat zegt hij in Het Financieele Dagblad.

 

Volgens Van Blokland kopen vooral grote ketens huurcontracten op, wat er op zijn beurt voor zorgt dat winkelstraten steeds meer op elkaar gaan lijken. Hij wordt in zijn standpunt bijgestaan door Egbert Nijmeijer, portfoliomanager bij Kempen Capital Management, die het recht om huurcontracten door te verkopen "gedateerd" noemt.

 

De IVBN-directeur wil ook dat het huurrecht flexibeler moet worden, zodat beleggers en huurders eenvoudiger afspraken kunnen maken zonder tussenkomst van een rechter. Detailhandel Nederland is echter niet dezelfde mening toegedaan: volgens hen is de wet momenteel al flexibel genoeg.

Tags: