“Huurrecht moet versoepeld worden” | RetailDetail

“Huurrecht moet versoepeld worden”

“Huurrecht moet versoepeld worden”

Directeur Frank van Blokland van de Vereniging voor Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) vraagt dat het huurrecht herbekeken wordt. Volgens hem zorgt de huidige regeling er voor dat winkelstraten te veel op elkaar gaan lijken.

Gedateerd

Momenteel kunnen huurders in winkelcentra of winkelstraten hun contracten doorverkopen, zonder dat de eigenaars van het pand daar invloed op kunnen uitoefenen. Van Blokland pleit voor meer zeggenschap van beleggers, zodat die meer kunnen bepalen welke richting een winkelgebied uitgaat. Dat zegt hij in Het Financieele Dagblad.

 

Volgens Van Blokland kopen vooral grote ketens huurcontracten op, wat er op zijn beurt voor zorgt dat winkelstraten steeds meer op elkaar gaan lijken. Hij wordt in zijn standpunt bijgestaan door Egbert Nijmeijer, portfoliomanager bij Kempen Capital Management, die het recht om huurcontracten door te verkopen "gedateerd" noemt.

 

De IVBN-directeur wil ook dat het huurrecht flexibeler moet worden, zodat beleggers en huurders eenvoudiger afspraken kunnen maken zonder tussenkomst van een rechter. Detailhandel Nederland is echter niet dezelfde mening toegedaan: volgens hen is de wet momenteel al flexibel genoeg.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.