2.000.000 m² Nederlandse winkeloppervlakte staat op verdwijnen | RetailDetail

2.000.000 m² Nederlandse winkeloppervlakte staat op verdwijnen

2.000.000 m² Nederlandse winkeloppervlakte staat op verdwijnen

Onderzoeksbureau Booz & Company meent dat bijna één vijfde van het totale winkeloppervlak in Nederland in de komende zeven jaar zal verdwijnen. Grote boosdoener in het hele verhaal is het online winkelen.

17 procent binnen zeven jaar

Booz & Company concludeerde in zijn analyse, in opdracht van het Financieele Dagblad, dat over de volgende zeven jaar maar liefst 17 procent van de totale winkeloppervlakte in Nederland (ongeveer 2.000.000 m²) zal verdwijnen. Grootste oorzaak is zonder twijfel de doorbraak van het online winkelen.

 

Zo zou het aandeel van online verkoop bij kleding stijgen van de huidige 5,6 procent naar ongeveer 25 procent in 2020, althans volgens de analyse van Booz & Company. Bij elektronica zou het online aandeel stijgen van 20% naar 40%.

 

Trend nu al zichtbaar

De overgang van offline winkelen naar online begint nu al zichtbaar te worden: marktonderzoeker GfK zag eerder al dat de omzet van fysieke winkels tot Pasen al was gezakt met 7 procent - al speelt daarbij wel het effect van de schrikkeldag vorig jaar mee. Webwinkels verkochten in die periode maar liefst 18 procent meer.

 

Ook de economische crisis heeft zijn gevolgen voor de Nederlandse retailers: zo zag het Centraal Bureau van de Statistiek de Nederlandse detailhandel op een jaar met 4,8 procent krimpen. In die periode groeiden webwinkels en postorderbedrijven met 1%, de zwakste groei sinds januari 2012.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

200 miljoen euro voor vernieuwing Stadshart Amstelveen

14/02/2018

De gemeente Amstelveen en Unibail-Rodamco, eigenaar van Stadshart Amstelveen, hebben een akkoord gesloten rond de vernieuwing van het winkelcentrum. Daarvoor wordt ongeveer 200 miljoen euro uitgetrokken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Kruidvat blijft de grootste winkelketen van Nederland

26/01/2018

Kruidvat is de grootste winkelketen van Nederland. Al vijf jaar op rij heeft de drogist het grootste aantal winkels, blijkt uit de nieuwe top 100 van Locatus. Albert Heijn is de grootste qua oppervlakte en overschrijdt het miljoen vierkante winkelmeters.

Nederlandse groep neemt Woluwe Shopping Center over

22/01/2018

Het Nederlandse Eurocommercial Properties krijgt het Woluwe Shopping Center in handen, nadat het bod van het vastgoedbedrijf - 425 miljoen euro - aanvaard werd.

Back to top