Amazon wil failliete warenhuizen omvormen tot distributiecentra

Winkel van retailer Sears met opschrift sluiting
Foto: Shot Stalker / Shutterstock.com

Amazon onderneemt concrete stappen om distributiecentra te vestigen in leegstaande panden van grootwarenhuizen in de Verenigde Staten, zoals Sears en JCPenney. De onlinereus zou zo ook in winkelcentra een plek veroveren.

 

Ironie ten top

Amazon onderhandelt met Simon Property Group, de grootste eigenaar van winkelcentra in de Verenigde Staten, om distributiehubs te openen in de leegstaande panden van failliete 'big box'-retailers zoals JCPenney en Sears. Concreet gaat het om 11 Sears-vestigingen, in totaal goed voor meer dan 185.000 m², en 63 warenhuizen oftewel bijna een miljoen vierkante metervan JCPenney. Het is evenwel niet duidelijk hoeveel van deze winkels Amazon overweegt of op welke locaties.

 

Het valt af te wachten in hoeverre het bedrijf in Jeff Bezos in zijn opzet zal slagen, maar alleen al het feit dat er gesprekken lopen is tekenend. Winkelruimtes zijn normaal duurder dan magazijnen, stipt Forbes aan, dus Amazon zal wellicht enkel huren mits een fikse verlaging van de huurprijs. Dat Simon Property Group dat overweegt, zegt veel over de uitzichtloze toestand in de Amerikaanse winkelcentra. Die kampen immers al jaren met een leegloop van zowel huurders als bezoekers.

 

Een ‘dark store’ van Amazon pal in het midden van een winkelcentrum zou het ofwel de doodsteek kunnen geven, ofwel net een halt toeroepen aan de verloedering in veel Amerikaanse 'malls'. Bovendien valt niet uit te sluiten dat de e-tailer op termijn ook gewoon fysieke winkels op de locaties opent. De ironie zou in ieder geval compleet zijn als Amazon straks de panden betrekt van de retailers die het eerst de dood in heeft gejaagd.