Brantano krijgt geen huurkorting van Retail Estates

Brantano krijgt geen huurkorting van Retail Estates
Foto: Brantano

Vastgoedeigenaar Retail Estates, actief in het segment van de baanwinkels, heeft met 85% van zijn huurders een vergelijk gevonden om de coronacrisis te overbruggen. Brantano is daar echter niet bij: "We mochten de boeken niet inkijken. Dan stopt het."

 

“Brantano wordt leeggezogen”

Met 85% van zijn huurders heeft topman Jan Denys intussen een vergelijk gevonden: "Globaal hebben we de verliezen door twee gedeeld", zei hij afgelopen weekend in De Tijd. Brantano, dat 32 winkels huurt van het bedrijf, hoeft niet op korting te rekenen: "We mochten de boeken niet inkijken. Dan stopt het."

 

Denys spaart zijn kritiek op FNG niet: "Wat we zien, is geen afrekening met het winkelconcept of de verkopers, daar is fors in geïnvesteerd, maar met de financiële hanky-panky die meneer Penninckx met zijn bankiers en zijn aandeelhouders heeft georganiseerd. Hij is een ingenieur, hij bouwt graag constructies. Ik heb de stellige indruk dat Brantano wordt leeggezogen om de problemen van de moedergroep op te lossen. De vraag is in welke mate het wordt leeggezogen, en wie het bedrijf gaat kopen. Er zijn grote schoenengroepen die dat kunnen, in Duitsland onder andere."

 

Runshopping is onze troef

De vastgoedman denkt dat zijn beursgenoteerde vennootschap goed gewapend is om de coronacrisis zonder al teveel kleerscheuren te overleven. "Dat komt omdat we maar 80 procent van de winst gebruiken. We hebben een buffer", zegt hij. Bovendien is hij actief in een segment dat beter bestand is tegen de huidige crisis: "Runshopping is voor ons een troef, en dat zal zo blijven tot er een vaccin is. Winkels op centrumlocaties krijgen het moeilijk, zeker als de toeristen wegblijven."

 

Vanochtend maakte FNG bekend dat het een gerechtelijke reorganisatie doorvoert waarbij 47 winkels worden gesloten en 287 jobs mogelijk verloren gaan. Hoeveel Brantano-winkels bedreigd zijn die huren bij Retail Estates, is nog niet duidelijk.