Brussels winkelcentrum Neo loopt verdere vertraging op

Foto: EQRoy / Shutterstock.com

Het winkelcentrum Neo, dat op de Brusselse Heizel moet komen, zal de openingsdeadline van 2023 wellicht niet halen. Er rijzen heel wat obstakels en de Brusselse burgemeester wil het hele project herbekijken.

 

Vergunningen tekort

Neo heeft zijn verwachte vergunning nog niet binnen: het geplande project met een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum loopt daarmee verdere vertraging op. De kans dat er nog dit jaar een bouwaanvraag wordt ingediend, zoals gepland, is volgens de krant Le Soir erg klein.

 

Er ontbreken vandaag nog een aantal cruciale goedkeuringen: het Gewestelijk Bestemmingsplan moet eerst aangepast worden vooraleer er een stedenbouwkundige vergunning kan komen voor het winkelcentrum, maar daar is een negatief advies voor uitgevaardigd na klachten van buurtbewoners. Ook heeft Vlaanderen geweigerd een vergunning uit te vaardigen om de verbindingsweg met de Ring aan te passen, wat ook noodzakelijk zou zijn voor het winkelcentrum.

 

"Liever nog een extra jaar"

Het hele project wordt zelfs opnieuw in vraag gesteld: als de realisatie van het winkelcentrum op de helling komt te staan, komt immers ook het tweede deel van het project – internationaal congrescentrum Neo 2 – in gevaar. Pas als deel één werd opgestart en uitbater Unibail-Rodamco-Westfield financieel zou instappen, zouden de stad Brussel en het gewest in de bouw van het congrescentrum investeren, aldus de eerdere overeenkomsten. 

 

Ondertussen is er bovendien toenemende bezorgdheid over de totale kostprijs, want ook de bestaande paleizen op de Heizel zijn dringend aan renovatie toe. Een consultant in opdracht van Brussels burgemeester Philippe Close toont zich in zijn onderzoek voorstander van het congrescentrum, maar wijst erop dat het dan ook noodzakelijk is om die paleizen aan te pakken. Close zegt het Neo-project nu grondig opnieuw te willen bekijken, "zonder taboes" en zonder tijdsdruk. "Ik neem liever nog een extra jaar de tijd om zo goed mogelijk te kunnen beslissen", klinkt het. Neo is dus nog niet voor morgen...

Tags: