Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand
Shutterstock

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

 

111 winkelpanden leeg

“Ik wil dat er afspraken komen om jonge ondernemers de kans te geven tegen een aanvaardbare huurprijs te starten”, zegt Christiaan Kastrop in Het Belang van Limburg. Volgens de nieuwe Hasseltse centrummanager, die sinds 2 januari aan de slag is, is zowel de startende handelaar als de verhuurder gebaat bij het principe van een lage basishuurprijs, aangevuld met een gedeelte van de gerealiseerde omzet. Draait de winkel goed, dan profiteert de huisbaas mee; loopt het wat minder, dan moet de handelaar minder huur betalen. “Beter dan een zaak leeg te laten staan”, klinkt het.

 

Kastrop haalde de mosterd in Nederland, waar de zogeheten ‘omzethuur’ al langer bekend is, en experimenteerde er al mee in 2016: “We hebben dat principe zelf toegepast bij Bamstat, toen we pop-upwinkels in de stationsbuurt hebben uitgebaat. Maar ik denk niet dat vandaag nog iemand op deze manier aan de slag is in Hasselt.”

 

Volgens de centrummanager staan er liefst 111 winkelpanden leeg in de stad, of zo’n  16% van alle handelspanden. En dat zijn er meer dan wat het stadsbestuur zelf altijd heeft volgehouden. “Wij maken een onderscheid tussen structurele en tijdelijke leegstand”, verklaart schepen Tom Vandeput (CD&V) het verschil. “Structurele leegstand kennen we in de galerijen en op het einde van de Demerstraat, tijdelijke leegstand is er als één winkel sluit en de opvolger klaarstaat om een zaak te openen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.