Chinees winkelcentrum is grootste gebouw ter wereld

Chinees winkelcentrum is grootste gebouw ter wereld

Vrezen wij in het Westen voor de leegstand van "te grote" winkelcentra, in China kan het niet uitgebreid genoeg zijn. In Chengdu staat het winkelcentrum New Century Global Centre, het grootste gebouw ter wereld (zie filmpje).

Waterpark met strand

De totale oppervlakte van het New Century Global Centre is maar liefst 1,9 miljoen m²: drie keer zo groot als het Pentagon en dubbel zo groot als de bloemenveiling in Aalsmeer. In het winkelcentrum zijn niet enkel winkels te vinden, maar is alles aanwezig voor een dagje of zelfs een weekendje weg. Zo is er een hotel, een Imax bioscoop, een immens aquarium en een waterpark met een strand met een lengte van meer dan 300 meter. Bovendien werd het interieur voorzien van een ontzagwekkende hoeveelheid marmer.

 

De vraag is nu of het winkelcentrum niet gewoon veel te groot is voor het publiek. Bezoekers zullen immers hele grote afstanden moeten afleggen en alle winkels op één dag bezoeken lijkt vrijwel onmogelijk. Kan je je - net als wij - geen voorstelling maken van die kolossale afmetingen, dan brengt het filmpje onderin misschien verheldering.