De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren | RetailDetail

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren
Foto: CapturePB / Shutterstock.com

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

 

Concurrentie van winkelcentra

Er is steeds meer leegstand in de Brusselse Nieuwstraat, nochtans de duurste winkelstraat van het land en aartsrivaal van de Antwerpse Meir. De straat heeft het de laatste jaren echter zwaar te verduren gekregen: het had te kampen met de omstreden voetgangerszone, terroristische aanslagen en wegenwerken. 


Als klap op de vuurpijl kwam er nog extra concurrentie bij van winkelcentra The Mint en City 2. Vooral in de buurt van City 2, waar nog zeker tien maanden grondige renovatiewerken de rust verstoren, grijpt de leegstand om zich heen. City 2 is goed voor 13 miljoen bezoekers per jaar; allemaal shoppers die de winkelstraat verliest, luidt de redenering van handelaars in L’Echo.

 

Tien lege panden op twee jaar tijd

Op een jaar tijd zijn nog geen handvol nieuwe huurders in de Nieuwstraat ingetrokken, terwijl Grégoire Dupont van crowdfundingsplatform Refero.re vandaag wel tien lege panden telt op het totaal van 98 winkels. Twee jaar geleden waren die nog allemaal ingevuld, meent Dupont.


De huurprijzen blijven niettemin hoog – soms kunstmatig hoog gehouden door vastgoedeigenaars, aldus L’Echo – en variëren sterk naargelang het pand: voor eenzelfde oppervlakte betalen huurders tot twee keer zoveel verderop in de winkelstraat. De straat is vandaag dan ook op te delen in twee micromarkten: de eerste 70 huisnummers zijn de meest waardevolle, het andere deel heeft het beduidend moeilijker.


Vernieuwingswerken die eind deze maand starten en twee jaar zullen duren, moeten nieuwe hoop brengen voor de beproefde winkelstraat. De werken zullen in verschillende fases gebeuren en voorzien in een opfrissing van de hele buurt.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.