'Dertigduizend winkels moeten sluiten' | RetailDetail

'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

In Nederland zouden de komende jaren zo'n dertigduizend winkels moeten verdwijnen, zegt retailkenner Frank Quix (Universiteit van Amsterdam). Dan is het voor iedereen weer mogelijk om goed zijn brood te verdienen in de detailhandel.

'Er zijn te veel winkels'

Volgens Quix is het geen wonder dat veel winkeliers problemen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen: er zijn in Nederland gewoon veel te veel winkels, waardoor de spoeling dun is. Daarboven komt dan nog eens de economische crisis, die voor extra problemen zorgt.

 

De afgelopen tien jaar is er volgens Quix tien procent meer winkelruimte bijgekomen voor de non-fooddetailhandel, "Terwijl de omzet in de non-foodsector maar steeg met één procent en er tien procent van de omzet van winkels naar online ging. Dan vraag je om problemen", zegt Quix tegen de NOS. Er zijn volgens de kenner vooral te veel winkels in de mode, wonen en elektronica. Bovendien wordt er nog steeds bijgebouwd.

 

De oplossing ligt voor de hand: "Op de één of andere manier zou er toch een soort coördinatie moeten zijn. Zo'n rol zie ik wel weggelegd voor de provincie, die er wat neutraler in staat. Om iedereen een goede boterham te laten verdienen, moeten er eigenlijk 30.000 winkels verdwijnen de komende jaren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


200 miljoen euro voor vernieuwing Stadshart Amstelveen

14/02/2018

De gemeente Amstelveen en Unibail-Rodamco, eigenaar van Stadshart Amstelveen, hebben een akkoord gesloten rond de vernieuwing van het winkelcentrum. Daarvoor wordt ongeveer 200 miljoen euro uitgetrokken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Kruidvat blijft de grootste winkelketen van Nederland

26/01/2018

Kruidvat is de grootste winkelketen van Nederland. Al vijf jaar op rij heeft de drogist het grootste aantal winkels, blijkt uit de nieuwe top 100 van Locatus. Albert Heijn is de grootste qua oppervlakte en overschrijdt het miljoen vierkante winkelmeters.

Nederlandse groep neemt Woluwe Shopping Center over

22/01/2018

Het Nederlandse Eurocommercial Properties krijgt het Woluwe Shopping Center in handen, nadat het bod van het vastgoedbedrijf - 425 miljoen euro - aanvaard werd.

Vastned Retail wil Belgische tak van de beurs halen

15/01/2018

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Vastned Retail wil zijn Belgische tak van de Brusselse beurs halen. Het bezit momenteel al 65,5 procent van de aandelen van Vastned Retail Belgium en wil nu ook de rest overnemen.

Leegstand in Nederlandse winkelstraat daalt

11/01/2018

Uit het laatste onderzoek van onderzoeksbureau Locatus blijkt dat de leegstand in de winkelstraten in Nederland ook het voorbije jaar verder is gedaald. Het is al het derde jaar op rij dat er minder panden leegstaan.

Back to top