'Dertigduizend winkels moeten sluiten' | RetailDetail

'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

In Nederland zouden de komende jaren zo'n dertigduizend winkels moeten verdwijnen, zegt retailkenner Frank Quix (Universiteit van Amsterdam). Dan is het voor iedereen weer mogelijk om goed zijn brood te verdienen in de detailhandel.

'Er zijn te veel winkels'

Volgens Quix is het geen wonder dat veel winkeliers problemen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen: er zijn in Nederland gewoon veel te veel winkels, waardoor de spoeling dun is. Daarboven komt dan nog eens de economische crisis, die voor extra problemen zorgt.

 

De afgelopen tien jaar is er volgens Quix tien procent meer winkelruimte bijgekomen voor de non-fooddetailhandel, "Terwijl de omzet in de non-foodsector maar steeg met één procent en er tien procent van de omzet van winkels naar online ging. Dan vraag je om problemen", zegt Quix tegen de NOS. Er zijn volgens de kenner vooral te veel winkels in de mode, wonen en elektronica. Bovendien wordt er nog steeds bijgebouwd.

 

De oplossing ligt voor de hand: "Op de één of andere manier zou er toch een soort coördinatie moeten zijn. Zo'n rol zie ik wel weggelegd voor de provincie, die er wat neutraler in staat. Om iedereen een goede boterham te laten verdienen, moeten er eigenlijk 30.000 winkels verdwijnen de komende jaren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.