'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

In Nederland zouden de komende jaren zo'n dertigduizend winkels moeten verdwijnen, zegt retailkenner Frank Quix (Universiteit van Amsterdam). Dan is het voor iedereen weer mogelijk om goed zijn brood te verdienen in de detailhandel.

'Er zijn te veel winkels'

Volgens Quix is het geen wonder dat veel winkeliers problemen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen: er zijn in Nederland gewoon veel te veel winkels, waardoor de spoeling dun is. Daarboven komt dan nog eens de economische crisis, die voor extra problemen zorgt.

 

De afgelopen tien jaar is er volgens Quix tien procent meer winkelruimte bijgekomen voor de non-fooddetailhandel, "Terwijl de omzet in de non-foodsector maar steeg met één procent en er tien procent van de omzet van winkels naar online ging. Dan vraag je om problemen", zegt Quix tegen de NOS. Er zijn volgens de kenner vooral te veel winkels in de mode, wonen en elektronica. Bovendien wordt er nog steeds bijgebouwd.

 

De oplossing ligt voor de hand: "Op de één of andere manier zou er toch een soort coördinatie moeten zijn. Zo'n rol zie ik wel weggelegd voor de provincie, die er wat neutraler in staat. Om iedereen een goede boterham te laten verdienen, moeten er eigenlijk 30.000 winkels verdwijnen de komende jaren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Nieuwe winkel Coolblue eind dit jaar in Den Haag

02/10/2017

Eind dit jaar opent Coolblue een nieuwe winkel in Den Haag, in het winkelcentrum New Babylon. Die nieuwe vestiging zal een volledig nieuw concept krijgen dan de huidige acht winkels. New Babylon zelf krijgt ook een heel nieuw jasje.

Den Haag toont het winkelen van de toekomst

28/09/2017

Winkelstad Den Haag zet in op compactere winkelgebieden en nauwere samenwerking met retailers, zowel grote ketens als lokale helden. Shoppers kunnen er kennismaken met de nieuwste technologieën. 

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen

22/09/2017

Volgens een aantal vastgoedexperts is er maar een oplossing voor de oplopende leegstand in middelgrote steden: de winkeloppervlakte verminderen door winkelgebieden te verkleinen of zelfs volledig te schrappen. 

Delhaize trekpleister van nieuw Luxemburgs winkelcentrum

07/09/2017

Vandaag opent winkelcentrum Borders de deuren op een boogscheut van Schengen. De winkelgalerij, met als trekpleister de grootste Delhaize van het Groothertogdom Luxemburg, zal op termijn onderdak bieden aan een twintigtal retailers.

Europese winkelhuurprijzen in de lift

20/07/2017

Uit een rapport van onderzoeksbureau CBRE blijkt dat de huurprijzen op de duurste retaillocaties in Europa blijven stijgen. Daarmee is het de enige regio ter wereld waar er nog een positieve trend waarneembaar is in winkelvastgoed.

Back to top