'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

'Dertigduizend winkels moeten sluiten'

In Nederland zouden de komende jaren zo'n dertigduizend winkels moeten verdwijnen, zegt retailkenner Frank Quix (Universiteit van Amsterdam). Dan is het voor iedereen weer mogelijk om goed zijn brood te verdienen in de detailhandel.

'Er zijn te veel winkels'

Volgens Quix is het geen wonder dat veel winkeliers problemen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen: er zijn in Nederland gewoon veel te veel winkels, waardoor de spoeling dun is. Daarboven komt dan nog eens de economische crisis, die voor extra problemen zorgt.

 

De afgelopen tien jaar is er volgens Quix tien procent meer winkelruimte bijgekomen voor de non-fooddetailhandel, "Terwijl de omzet in de non-foodsector maar steeg met één procent en er tien procent van de omzet van winkels naar online ging. Dan vraag je om problemen", zegt Quix tegen de NOS. Er zijn volgens de kenner vooral te veel winkels in de mode, wonen en elektronica. Bovendien wordt er nog steeds bijgebouwd.

 

De oplossing ligt voor de hand: "Op de één of andere manier zou er toch een soort coördinatie moeten zijn. Zo'n rol zie ik wel weggelegd voor de provincie, die er wat neutraler in staat. Om iedereen een goede boterham te laten verdienen, moeten er eigenlijk 30.000 winkels verdwijnen de komende jaren."

Tags: