Namense detailhandel in het slop | RetailDetail

Detailhandel in Namen zit in het slop

Detailhandel in Namen zit in het slop

De handelaarsvereniging van Namen luidt de alarmbel. Uit hun jaarlijkse rapport over de retailactiviteiten in de stad blijkt dat er sprake is van een neerwaartse spiraal, die volgens hen snel moet worden aangepakt.

 

Te veel snackbars

Volgens de handelaarsvereniging zijn er de voorbije tien jaar tot honderd winkels verdwenen in de binnenstad van Namen. Daarnaast wordt er onder andere gewezen naar de daling in kwaliteit en diversiteit van de bedrijven die hun deuren openen in Namen. Zo klagen heel wat handelaars dat er teveel snackbars de deuren openen in mooie panden in de winkelstraten.

 

Momenteel zijn er in Namen 1.065 winkelpanden te vinden, waarvan er 834 zijn ingevuld. In 2005 waren dat er nog 934. Daarnaast sloten er in 2016 maar liefst 113 handelszaken hun deuren. Het is een droevig record voor de stad en een fikse stijging ten opzichte van 2005, toen dat er maar 85 waren. Er werden ook een recordaantal nieuwe zaken geopend, maar met 79 openingen in 2016 en 67 in 2005 is het verschil daar veel kleiner.

 

Het aantal horecazaken, voedingszaken, schoonheidszaken en IT-zaken zijn in aantal winkels in opmars in Namen, maar bij elke andere sector is er sprake van een terugval.

 

Volgens de handelaarsvereniging is het dan ook tijd dat er een nieuw beleid op poten wordt gezet, dat het commerciële centrum nieuw leven in moet blazen. De handelaars willen in nauw contact blijven staan met de politiek, om ze zo aan te sporen de juiste maatregelen te nemen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.