Duitse kandidaat-overnemer voor Mega World

RetailDetail

Een Duitse groep heeft haar oog laten vallen op de winkels van het onlangs failiet verklaarde Mega World. Vandaag starten de onderhandelingen met de curatoren.

 

Piocheur

De kandidaat-overnemer zou volgens curator Thierry Lammar een grote Duitse speler zijn “die deze opportuniteit wil benutten om zich te ontplooien op de Belgische markt”. Dat meldt Kanaal Z.  Het bedrijf zou interesse hebben in alle 119 panden van Mega-World.

 

Toch is het allesbehalve zeker dat die allemaal bij één partij zullen terechtkomen. Driekwart van de huurcontracten zit immers bij Piocheur, een andere holding van Mega World-eigenaar Dirk Bron. Ook Piocheur zit in erg slechte papieren: eind deze maand beslist de rechter over een faillissement, schrijft De Standaard. De kandidaat-overnemer kan wachten op die uitspraak, maar het staat het bedrijf natuurlijk vrij om nu al te onderhandelen met Piocheur.

 

De curatoren willen echter zoveel mogelijk  pistes openhouden. 63 winkelpanden kunnen al bezocht worden door kandidaat-overnemers. Op die manier kunnen ze het verder oplopen van de huurkosten vermijden. Intussen hebben ook al heel wat pandeigenaars zelf het initiatief genomen om de huurcontracten op te zeggen. Als de Duitse groep alle filialen wil, moet ze dus ook via hen passeren.

 

KiK?

Over de identiteit van de kandidaat-overnemer willen de curatoren niets lossen, maar RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck waagt zich aan een gokje en denkt in de eerste plaats aan textieldiscounter KiK. “Dat is een grote speler met Europese ambities. Sinds 2013 zijn ze in Nederland actief, maar nog niet in België.”

 

KiK werd in 1994 opgericht door ondernemer Stefan Heinig en retailgroep Tengelmann. De keten heeft zowat 3500 winkels in 11 Europese landen. De naam is een acroniem en staat voor "Kunde ist König" (klant is koning).