Focus op topwinkelsteden loont voor Vastned

Focus op topwinkelsteden loont voor Vastned
Foto Vastned

Vastgoedbeleggingsfonds Vastned zag zijn vergelijkbare huurinkomsten toenemen in het eerste halfjaar en wil verder blijven inzetten op toplocaties in historische winkelsteden, maar daar lopen de verkoopprijzen vandaag hoog op.

 

Toplocaties zijn schaars

Meer dan ooit focust de beursgenoteerde winkelvastgoedonderneming op toplocaties in internationale winkelsteden als Amsterdam, Parijs, Bordeaux of Madrid. Dit type winkelpanden maakt nu 81% uit van de portefeuille van het bedrijf. Het wordt echter moeilijker om geschikte panden aan te kopen, meldt CEO Taco de Groot aan het FD. Het aanbod is schaars en er zijn veel geïnteresseerde kopers, wat de prijzen opdrijft.

 

Het fonds zag gedurende het eerste halfjaar van 2018 de bezettingsgraad van zijn totale portefeuille licht dalen: van 98,1% eind 2017 naar 96,2% eind juni 2018. De bezettingsgraad van de stadslocaties (waar het fonds vooral op focust) daalde van 99,6% naar 96,9%. Deze daling komt voornamelijk door het vertrek eind mei 2018 van een belangrijke huurder in Madrid. De onderhandelingen met kandidaat-huurders voor dit pand bevinden zich wel in een vergevorderd stadium, zegt het bedrijf. Ook uit gemengde retailprojecten in Nederland, Frankrijk en België vertrokken huurders. De vergelijkbare bruto huurgroei bedroeg 0,6%, en daarover toont het bedrijf zich tevreden.

 

De onderneming sloot 43 huurcontracten af in de eerste zes maanden, waarvan 21 op toplocaties. In kleinere plaatsen in Nederland blijft de vraag naar panden laag, waardoor de huurprijzen dalen. Om het risicoprofiel van de portefeuille verder te verlagen heeft Vastned niet-strategische panden verkocht in Nederland en Frankrijk.