Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

 

Groot protest

Er is flink wat weerstand in Wanze tegen de komst van het winkelcentrum Mercure aan de Chaussée de Wavre, vlak bij de plaatselijke Delhaize-vestiging. Dat blijkt nu het openbaar onderzoek is afgesloten: dat leverde immers meer dan duizend klachten op. Niet weinig voor een gemeente met 13.000 inwoners “van wie er 9.000 mogen stemmen, een niet-onbelangrijk detail op acht maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen”, merkt de RTBF fijntjes op.

 

De nieuwe cijfers komen boven op die van een bevraging door oppositiepartij Ecolo, waarbij liefst 55,5 % van de 637 ondervraagde personen zich tegen de komst van het winkelcentrum kantte.

 

In de krant L’Avenir toont promotor Pascal Delfosse zich ‘strijdvaardig’: hij wijst erop dat het project perfect beantwoordt aan het gemeentelijk ruimtelijk plan dat in 2004 werd opgemaakt en dat het gemeentebestuur eerder al positieve adviezen had gegeven. Maar, zo zeggen de tegenstanders, intussen is de situatie veranderd: onder meer in het naburige Ben-Ahin, op amper anderhalve kilometer, zijn er flink wat grote baanwinkels bijgekomen. “Er is dus geen nood aan zo’n winkelcentrum, en al zeker niet op zo’n grote schaal”, klinkt het.

 

Op 26 maart eerstkomende spreekt de gemeenteraad zich uit over de plannen die voorliggen en de resultaten van het openbaar onderzoek.