Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

 

Groot protest

Er is flink wat weerstand in Wanze tegen de komst van het winkelcentrum Mercure aan de Chaussée de Wavre, vlak bij de plaatselijke Delhaize-vestiging. Dat blijkt nu het openbaar onderzoek is afgesloten: dat leverde immers meer dan duizend klachten op. Niet weinig voor een gemeente met 13.000 inwoners “van wie er 9.000 mogen stemmen, een niet-onbelangrijk detail op acht maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen”, merkt de RTBF fijntjes op.

 

De nieuwe cijfers komen boven op die van een bevraging door oppositiepartij Ecolo, waarbij liefst 55,5 % van de 637 ondervraagde personen zich tegen de komst van het winkelcentrum kantte.

 

In de krant L’Avenir toont promotor Pascal Delfosse zich ‘strijdvaardig’: hij wijst erop dat het project perfect beantwoordt aan het gemeentelijk ruimtelijk plan dat in 2004 werd opgemaakt en dat het gemeentebestuur eerder al positieve adviezen had gegeven. Maar, zo zeggen de tegenstanders, intussen is de situatie veranderd: onder meer in het naburige Ben-Ahin, op amper anderhalve kilometer, zijn er flink wat grote baanwinkels bijgekomen. “Er is dus geen nood aan zo’n winkelcentrum, en al zeker niet op zo’n grote schaal”, klinkt het.

 

Op 26 maart eerstkomende spreekt de gemeenteraad zich uit over de plannen die voorliggen en de resultaten van het openbaar onderzoek.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.