Handelaars tegen mogelijke komst outletcenter in Assen

Handelaars tegen mogelijke komst outletcenter in Assen

De gemeente Assen heeft plannen om binnen enkele jaren een outletcentrum te openen buiten het centrum van de stad. Volgens hun onderzoek kan dat voor meer bezoekers zorgen in het centrum van de gemeente.

Veel leegstand

De ondernemers uit het centrum zien de komst echter niet zitten. Zij vrezen net minder volk te trekken als er een winkelcentrum van 17.500 vierkante meter de deuren opent aan de rand van de gemeente Assen. Daarnaast kampt de gemeente nu al met flink wat leegstand.


Ook in andere gemeenten wordt er momenteel sterk gedebatteerd over de komst van dergelijke outletcentra. Zowel in Winschoten als in Zevenaar zijn er plannen rond zo'n project, maar is er veel tegenkanting van de lokale handelaars. Ook daar wordt naar de leegstand gewezen.

 

"Provincies moeten weerwerk bieden"

Momenteel kampen de Nederlandse winkelstraten met een leegstand van gemiddeld 7,5 procent, maar lokaal kan dat oplopen tot maar liefst 20 procent. Gemeenten die pleiten voor een outletcenter hopen vaak dat er een flink pak banen gecreëerd worden en dat de klanten van het center ook hun weg naar het centrum van de gemeente zullen vinden.


Tegenstanders geloven echter niet dat klanten van heinde en verre zullen komen om in een outletcenter te winkelen. Zeker niet als er in Nederland een flink aantal te vinden zijn. Momenteel staat de teller op drie en in 2017 opent er nog één in Halfweg. Onder andere Detailhandel Nederland pleit ervoor dat de provincies paal en perk stellen aan wat zij de 'wildgroei van nieuwe winkeloppervlakte' noemen.

Tags: