Handelaars tegen mogelijke komst outletcenter in Assen | RetailDetail

Handelaars tegen mogelijke komst outletcenter in Assen

Handelaars tegen mogelijke komst outletcenter in Assen

De gemeente Assen heeft plannen om binnen enkele jaren een outletcentrum te openen buiten het centrum van de stad. Volgens hun onderzoek kan dat voor meer bezoekers zorgen in het centrum van de gemeente.

Veel leegstand

De ondernemers uit het centrum zien de komst echter niet zitten. Zij vrezen net minder volk te trekken als er een winkelcentrum van 17.500 vierkante meter de deuren opent aan de rand van de gemeente Assen. Daarnaast kampt de gemeente nu al met flink wat leegstand.


Ook in andere gemeenten wordt er momenteel sterk gedebatteerd over de komst van dergelijke outletcentra. Zowel in Winschoten als in Zevenaar zijn er plannen rond zo'n project, maar is er veel tegenkanting van de lokale handelaars. Ook daar wordt naar de leegstand gewezen.

 

"Provincies moeten weerwerk bieden"

Momenteel kampen de Nederlandse winkelstraten met een leegstand van gemiddeld 7,5 procent, maar lokaal kan dat oplopen tot maar liefst 20 procent. Gemeenten die pleiten voor een outletcenter hopen vaak dat er een flink pak banen gecreëerd worden en dat de klanten van het center ook hun weg naar het centrum van de gemeente zullen vinden.


Tegenstanders geloven echter niet dat klanten van heinde en verre zullen komen om in een outletcenter te winkelen. Zeker niet als er in Nederland een flink aantal te vinden zijn. Momenteel staat de teller op drie en in 2017 opent er nog één in Halfweg. Onder andere Detailhandel Nederland pleit ervoor dat de provincies paal en perk stellen aan wat zij de 'wildgroei van nieuwe winkeloppervlakte' noemen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.