Heracles wil 22000 m² stadionwinkels ondanks negatief advies

Heracles wil 22000 m² stadionwinkels ondanks negatief advies

Voetbalclub Heracles Almelo houdt vast aan de plannen voor 22.000 m² aan winkels bij het geplande nieuwe voetbalstadion, ondanks de negatieve adviezen van Adviesbureau DTNP. Volgens dat bureau zijn de winkels in het nieuwe stadion niet haalbaar.

Kwart Almelose winkels staat leeg

Almelo kampt nu al met grote leegstand in het centrum: een kwart van de winkels staat leeg, veel meer dan het landelijke gemiddelde van tien procent. Met zoveel leegstand is het volgens Adviesbureau DTNP niet uit te leggen dat er nog veel meer winkeloppervlakte bij komt in Almelo. "Het doorzetten van de plannen zal leiden tot nog forsere leegstand", aldus DTNP.

 

Voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo noemt het onderzoek van het adviesbureau 'waardeloos': volgens hem zorgt de bouwcombinatie BAM en Wyckerveste, die het stadion gaat bouwen, voor huurders van de winkels en staat die ook in voor eventuele financiële gevolgen. Ontwikkelaar B2W wil de garantie hebben dat er een alternatieve invulling mag komen in het stadion bij grote leegstand, zoals een bowlingcentrum, minigolf of lasergaming.

 

Volgens vastgoedmarkt.nl blijkt de wens van B2W uit een briefwisseling en een raadsvergadering in Almelo van 18 maart 2013. In een brief van 15 maart laten BAM en Wyckerveste weten dat hun bod op de 73.000 m² grond en het bestaande stadion alleen geldt als Almelo toestemming geeft voor de commerciële functies.

 

Outletcenter "te klein"

Het nieuwe stadion is gepland naast het huidige Polman-stadion op het Weezebeek-complex. Voetbalclub Heracles wil dat daar ook een outletcenter van 8.000 m², een supermarkt van 1.620 m², 7.000 m² sport-gerelateerde detailhandel en maximaal 7.000 m² perifere detailhandel komt.

 

Adviesbureau DTNP is echter uitgesproken negatief over de plannen voor een outletcenter en noemt vooral de oppervlakte onvoldoende groot om rendabel te kunnen zijn: goed lopende outletcenters, zoals Roermond en Lelystad, zijn 25.000 m² groot. Bovendien is er al een outlet in de regio, in het Duitse Ochtrup.

 

Beslissing dinsdag

Als de gemeenteraad van Almelo zich achter de adviezen van het adviesbureau schaart en tegen de vestiging van winkels bij het nieuw te bouwen stadion stemt, kan Heracles de stadionplannen wel vergeten. Alleen in combinatie met de winkels onder het stadion is de nieuwe voetbalarena haalbaar.

 

De gemeenteraad van Almelo neemt volgende dinsdag een besluit over de detailhandelsvisie, dan wordt ook de levensvatbaarheid van een nieuw stadion voor Heracles duidelijk. B2W heeft al laten weten dat het zonder zicht op commerciële voorzieningen bij het te bouwen stadion afziet van het project.

Tags: