Heracles wil 22000 m² stadionwinkels ondanks negatief advies

Heracles wil 22000 m² stadionwinkels ondanks negatief advies

Voetbalclub Heracles Almelo houdt vast aan de plannen voor 22.000 m² aan winkels bij het geplande nieuwe voetbalstadion, ondanks de negatieve adviezen van Adviesbureau DTNP. Volgens dat bureau zijn de winkels in het nieuwe stadion niet haalbaar.

Kwart Almelose winkels staat leeg

Almelo kampt nu al met grote leegstand in het centrum: een kwart van de winkels staat leeg, veel meer dan het landelijke gemiddelde van tien procent. Met zoveel leegstand is het volgens Adviesbureau DTNP niet uit te leggen dat er nog veel meer winkeloppervlakte bij komt in Almelo. "Het doorzetten van de plannen zal leiden tot nog forsere leegstand", aldus DTNP.

 

Voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo noemt het onderzoek van het adviesbureau 'waardeloos': volgens hem zorgt de bouwcombinatie BAM en Wyckerveste, die het stadion gaat bouwen, voor huurders van de winkels en staat die ook in voor eventuele financiële gevolgen. Ontwikkelaar B2W wil de garantie hebben dat er een alternatieve invulling mag komen in het stadion bij grote leegstand, zoals een bowlingcentrum, minigolf of lasergaming.

 

Volgens vastgoedmarkt.nl blijkt de wens van B2W uit een briefwisseling en een raadsvergadering in Almelo van 18 maart 2013. In een brief van 15 maart laten BAM en Wyckerveste weten dat hun bod op de 73.000 m² grond en het bestaande stadion alleen geldt als Almelo toestemming geeft voor de commerciële functies.

 

Outletcenter "te klein"

Het nieuwe stadion is gepland naast het huidige Polman-stadion op het Weezebeek-complex. Voetbalclub Heracles wil dat daar ook een outletcenter van 8.000 m², een supermarkt van 1.620 m², 7.000 m² sport-gerelateerde detailhandel en maximaal 7.000 m² perifere detailhandel komt.

 

Adviesbureau DTNP is echter uitgesproken negatief over de plannen voor een outletcenter en noemt vooral de oppervlakte onvoldoende groot om rendabel te kunnen zijn: goed lopende outletcenters, zoals Roermond en Lelystad, zijn 25.000 m² groot. Bovendien is er al een outlet in de regio, in het Duitse Ochtrup.

 

Beslissing dinsdag

Als de gemeenteraad van Almelo zich achter de adviezen van het adviesbureau schaart en tegen de vestiging van winkels bij het nieuw te bouwen stadion stemt, kan Heracles de stadionplannen wel vergeten. Alleen in combinatie met de winkels onder het stadion is de nieuwe voetbalarena haalbaar.

 

De gemeenteraad van Almelo neemt volgende dinsdag een besluit over de detailhandelsvisie, dan wordt ook de levensvatbaarheid van een nieuw stadion voor Heracles duidelijk. B2W heeft al laten weten dat het zonder zicht op commerciële voorzieningen bij het te bouwen stadion afziet van het project.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nieuwe winkel Coolblue eind dit jaar in Den Haag

02/10/2017

Eind dit jaar opent Coolblue een nieuwe winkel in Den Haag, in het winkelcentrum New Babylon. Die nieuwe vestiging zal een volledig nieuw concept krijgen dan de huidige acht winkels. New Babylon zelf krijgt ook een heel nieuw jasje.

Den Haag toont het winkelen van de toekomst

28/09/2017

Winkelstad Den Haag zet in op compactere winkelgebieden en nauwere samenwerking met retailers, zowel grote ketens als lokale helden. Shoppers kunnen er kennismaken met de nieuwste technologieën. 

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen

22/09/2017

Volgens een aantal vastgoedexperts is er maar een oplossing voor de oplopende leegstand in middelgrote steden: de winkeloppervlakte verminderen door winkelgebieden te verkleinen of zelfs volledig te schrappen. 

Delhaize trekpleister van nieuw Luxemburgs winkelcentrum

07/09/2017

Vandaag opent winkelcentrum Borders de deuren op een boogscheut van Schengen. De winkelgalerij, met als trekpleister de grootste Delhaize van het Groothertogdom Luxemburg, zal op termijn onderdak bieden aan een twintigtal retailers.

Europese winkelhuurprijzen in de lift

20/07/2017

Uit een rapport van onderzoeksbureau CBRE blijkt dat de huurprijzen op de duurste retaillocaties in Europa blijven stijgen. Daarmee is het de enige regio ter wereld waar er nog een positieve trend waarneembaar is in winkelvastgoed.

Retail Estates zet eerste stap naar Nederland

03/07/2017

Het Belgische vastgoedbedrijf Retail Estates heeft voor het eerst de stap naar Nederland gezet. Het koopt daar voor 75,6 miljoen euro vijf retailparken in Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Middelburg, Roosendaal en Veenendaal, goed voor 51 winkelpanden.

Back to top