Heracles wil 22000 m² stadionwinkels ondanks negatief advies

Heracles wil 22000 m² stadionwinkels ondanks negatief advies

Voetbalclub Heracles Almelo houdt vast aan de plannen voor 22.000 m² aan winkels bij het geplande nieuwe voetbalstadion, ondanks de negatieve adviezen van Adviesbureau DTNP. Volgens dat bureau zijn de winkels in het nieuwe stadion niet haalbaar.

Kwart Almelose winkels staat leeg

Almelo kampt nu al met grote leegstand in het centrum: een kwart van de winkels staat leeg, veel meer dan het landelijke gemiddelde van tien procent. Met zoveel leegstand is het volgens Adviesbureau DTNP niet uit te leggen dat er nog veel meer winkeloppervlakte bij komt in Almelo. "Het doorzetten van de plannen zal leiden tot nog forsere leegstand", aldus DTNP.

 

Voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo noemt het onderzoek van het adviesbureau 'waardeloos': volgens hem zorgt de bouwcombinatie BAM en Wyckerveste, die het stadion gaat bouwen, voor huurders van de winkels en staat die ook in voor eventuele financiële gevolgen. Ontwikkelaar B2W wil de garantie hebben dat er een alternatieve invulling mag komen in het stadion bij grote leegstand, zoals een bowlingcentrum, minigolf of lasergaming.

 

Volgens vastgoedmarkt.nl blijkt de wens van B2W uit een briefwisseling en een raadsvergadering in Almelo van 18 maart 2013. In een brief van 15 maart laten BAM en Wyckerveste weten dat hun bod op de 73.000 m² grond en het bestaande stadion alleen geldt als Almelo toestemming geeft voor de commerciële functies.

 

Outletcenter "te klein"

Het nieuwe stadion is gepland naast het huidige Polman-stadion op het Weezebeek-complex. Voetbalclub Heracles wil dat daar ook een outletcenter van 8.000 m², een supermarkt van 1.620 m², 7.000 m² sport-gerelateerde detailhandel en maximaal 7.000 m² perifere detailhandel komt.

 

Adviesbureau DTNP is echter uitgesproken negatief over de plannen voor een outletcenter en noemt vooral de oppervlakte onvoldoende groot om rendabel te kunnen zijn: goed lopende outletcenters, zoals Roermond en Lelystad, zijn 25.000 m² groot. Bovendien is er al een outlet in de regio, in het Duitse Ochtrup.

 

Beslissing dinsdag

Als de gemeenteraad van Almelo zich achter de adviezen van het adviesbureau schaart en tegen de vestiging van winkels bij het nieuw te bouwen stadion stemt, kan Heracles de stadionplannen wel vergeten. Alleen in combinatie met de winkels onder het stadion is de nieuwe voetbalarena haalbaar.

 

De gemeenteraad van Almelo neemt volgende dinsdag een besluit over de detailhandelsvisie, dan wordt ook de levensvatbaarheid van een nieuw stadion voor Heracles duidelijk. B2W heeft al laten weten dat het zonder zicht op commerciële voorzieningen bij het te bouwen stadion afziet van het project.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Vastned Retail wil Belgische tak van de beurs halen

15/01/2018

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Vastned Retail wil zijn Belgische tak van de Brusselse beurs halen. Het bezit momenteel al 65,5 procent van de aandelen van Vastned Retail Belgium en wil nu ook de rest overnemen.

Leegstand in Nederlandse winkelstraat daalt

11/01/2018

Uit het laatste onderzoek van onderzoeksbureau Locatus blijkt dat de leegstand in de winkelstraten in Nederland ook het voorbije jaar verder is gedaald. Het is al het derde jaar op rij dat er minder panden leegstaan.

Geen nieuwe winkelmeters meer voor Utrecht

28/12/2017

De provincie Utrecht roept de bouw van nieuwe winkels een halt toe. Zowel in bestaande  winkelgebieden als daarbuiten wil de provincie verdere uitbreiding van het aantal winkelmeters tegengaan, klinkt het in de ontwerptekst van een nieuwe retailvisie.

Hudson's Bay verweert zich en voegt goedkopere merken toe

27/12/2017

Hudson's Bay zit in Nederland op koers, verdedigt marketingdirecteur Edo Beukema zich tegen kritiek. Van het gerucht dat de warenhuisketen al zou vertrekken is niks waar, maar de marketing en de aanvangsprijzen worden wel aangepast.

Retail Estates doet opnieuw forse investering in Nederland

22/12/2017

Het Belgische vastgoedbedrijf Retail Estates, heeft opnieuw een grote investering gedaan in Nederland. Het heeft drie nieuwe winkelcentra gekocht, goed voor een waarde van ongeveer 205 miljoen euro.

Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Back to top