Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays
Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

 

Na 38 jaar niet meer haalbaar 

Na de vernieuwing van het winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht zullen de huurprijzen volgens Vishandel Volendam minimaal verdubbelen en moeten alle winkels er verplicht tot 20u openblijven. Niet haalbaar, vindt de visboer, die na 38 jaar in het winkelcentrum bij het centraal station van Utrecht wegtrekt. De vishandelaar verhuist naar winkelcentrum Leidsche Rijn.

 

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de winkel in Leidsche Rijn er als tweede vestiging bij te nemen, maar daar ziet zaakvoerder Marco Schilder nu van af. Dat alle winkels na de verbouwingen tot 20u open moeten blijven, is voor de visboer te veel gevraagd: elke ochtend brengt hij met zijn medewerkers eerst al verse vis vanuit Volendam naar Hoog Catharijne.

 

Geen uitzondering voor lokale ondernemers?

Ook de verhoging van de huurprijzen door eigenaar Klépierre, net als het feit dat alle winkels tijdens de transformatiewerken voor onbepaalde tijd gesloten zullen zijn, doet het kostenplaatje voor de visboer te hoog oplopen. “Dat zou zomaar kunnen oplopen tot een jaar lang dicht, waarbij een verhuizing naar een tijdelijke andere locatie voor ons te duur zou zijn vanwege alle apparatuur die we in de zaak nodig hebben”, aldus Schilder aan RTL Z.

 

In sommige winkelcentra doen de eigenaren nochtans net extra inspanningen om lokale ondernemers aan te trekken of te behouden, door ze een lagere huurprijs te bieden. Zo willen ze eenheidsworst vermijden en zorgen voor lokale verankering. 

 

Eerste Nederlandse TGI Fridays open

Ondertussen vinden bezoekers op weg naar Hoog Catherijne aan het Stationsplein wel een gloednieuwe Nederlandse primeur: maandag 23 april opende op het Stationsplein tussen het station en Hoog Catharijne de eerste Nederlandse vestiging van TGI Fridays.

 

Op het vernieuwde Stationsplein – dat sinds halverwege februari weer in gebruik is – openden onder het nieuwe bollendak eerder ook al de horecaformules Five Guys, Manneken Pis, The Seafood Bar en meer de deuren.