Ikea stort zich op Amerikaanse winkelcentra

Livat winkelcentrum van Ikea in China
Foto: Shan_shan / Shutterstock.com

Ingka Centres, eigenaar van winkelcentra en eigendom van Ikea, wil de Verenigde Staten betreden. De vastgoedtak is in gesprek om goed gelegen panden in de grote Amerikaanse steden op te knappen.

 

“Zeer actieve zoektocht”

Ingka heeft vandaag 45 winkelcentra in Europa en Azië in bezit, maar heeft nu ook concrete plannen om de Verenigde Staten te veroveren. Topman Gerard Groener zegt aan Reuters verschillende onderhandelingen te voeren rond binnenstedelijk vastgoed, vooral in New York, Los Angeles, San Francisco en Chicago.

 

Door de coronacrisis liggen er nu veel kansen voor het grijpen, vermoeden de Zweden, die dus een "zeer actieve zoektocht" hebben aangevat. Het bedrijf heeft al gesprekken lopen om panden zoals oude postkantoren, warenhuizen en bestaande winkelcentra te kopen en te verbouwen.

 

Ingka Centres wil in de VS, net zoals anders, winkelcentra voor gemengd gebruik bouwen, die het "ontmoetingsplaatsen" noemt en die "een breed scala aan faciliteiten en diensten hebben". De activiteiten kunnen behalve retail variëren van gezondheidszorg en onderwijs tot festivals en evenementen, aldus Groener. In China loopt bijvoorbeeld een project om ook de aangrenzende woon- en kantoorruimtes te integreren, al liep de bouw daarvan enkele maanden vertraging op door de coronacrisis.

 

Vier miljoen vierkante meter

Ondertussen beginnen de winkelcentra die getroffen werden door de corona-lockdown geleidelijk aan weer te openen. In China ziet Groener de shoppers op de meeste locaties snel terugkeren: in Peking en Wuxi telden de centra in april al respectievelijk 67% en 81% van het aantal bezoekers in 2019.

 

Begin dit jaar kocht Ingka Centres in Londen voor het eerst een bestaand winkelcentrum, waar ook nog geen Ikea-winkel in was. In alle andere gevallen ging het net omgekeerd: steeds gaat het om Ikea-woonwinkels waar Ingka Centres dan een heus winkelcentrum of retailpark rond bouwt. Alles samen had Ingka Centres in augustus 2019 vier miljoen vierkante meter een verhuurbare oppervlakte, die 480 miljoen bezoekers op een jaar tijd mochten verwelkomen.