Inretail wil nieuw winkelbeleid provincies

Inretail wil nieuw winkelbeleid provincies
Retailorganisatie Inretail juicht het besluit van de provincie Gelderland om de bouw van winkelgebieden langs de randen van de steden aan banden te leggen toe. De organisatie roept andere provincies en gemeenten op om dit voorbeeld te volgen.

Gelderland voorbeeld voor andere provincies

De provincie Gelderland verzette zich recent tegen een aantal plannen om in Duiven, Arnhem-Nijmegen en Zevenaar zogenoemde 'weidewinkels' te bouwen. Volgens gedeputeerde Josan Meijers van de PvdA zijn die plannen niet nodig omdat het gedrag van consumenten aan het veranderen is, waardoor eerder behoefte is aan minder winkelruimte dan aan nog meer nieuwbouw.Inretail, de belangenbehartiger van winkels in de mode- en woonsector, noemt Gelderland nu een voorbeeld voor andere provincies. Volgens de organisatie doen overheden er beter aan zich te richten op het bezet houden van de winkelpanden in de binnenstad. Voor het voortbestaan daarvan is het van groot belang dat klanten niet winkelen in een 'gatenkaas', maar dat sprake is van een levendig en aantrekkelijk koopcentrum. De bouw van weidewinkels zou slechts leiden tot meer leegstand in de centra en daarmee de aftakeling versnellen.Inretail voert op dit moment gesprekken met de verschillende provincies, om duidelijk te maken dat van daaruit meer sturing nodig is. Gemeenten hebben een provinciaal kader nodig om hun plannen aan te kunnen toetsen, en dat ontbreekt volgens de belangenbehartiger nu nog te vaak. Daardoor stijgt het risico van weidewinkels op ongewenste plekken, die de traditionele bezoekersstroom uit elkaar trekken en de belevingswaarde van het centrum verminderen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Nieuwe winkel Coolblue eind dit jaar in Den Haag

02/10/2017

Eind dit jaar opent Coolblue een nieuwe winkel in Den Haag, in het winkelcentrum New Babylon. Die nieuwe vestiging zal een volledig nieuw concept krijgen dan de huidige acht winkels. New Babylon zelf krijgt ook een heel nieuw jasje.

Den Haag toont het winkelen van de toekomst

28/09/2017

Winkelstad Den Haag zet in op compactere winkelgebieden en nauwere samenwerking met retailers, zowel grote ketens als lokale helden. Shoppers kunnen er kennismaken met de nieuwste technologieën. 

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen

22/09/2017

Volgens een aantal vastgoedexperts is er maar een oplossing voor de oplopende leegstand in middelgrote steden: de winkeloppervlakte verminderen door winkelgebieden te verkleinen of zelfs volledig te schrappen. 

Delhaize trekpleister van nieuw Luxemburgs winkelcentrum

07/09/2017

Vandaag opent winkelcentrum Borders de deuren op een boogscheut van Schengen. De winkelgalerij, met als trekpleister de grootste Delhaize van het Groothertogdom Luxemburg, zal op termijn onderdak bieden aan een twintigtal retailers.

Europese winkelhuurprijzen in de lift

20/07/2017

Uit een rapport van onderzoeksbureau CBRE blijkt dat de huurprijzen op de duurste retaillocaties in Europa blijven stijgen. Daarmee is het de enige regio ter wereld waar er nog een positieve trend waarneembaar is in winkelvastgoed.

Back to top