Internationale retailexpansie vertraagt door e-commerce | RetailDetail

Internationale retailexpansie vertraagt door e-commerce

Internationale retailexpansie vertraagt door e-commerce
TungCheung / Shutterstock.com

Retailers blijven groei zoeken over de grenzen. Vooral Azië is in trek. Toch vertraagt de internationale expansie door hogere investeringen in e-commerce. Dat blijkt uit het rapport “How Global is the Business of Retail?” van vastgoedconsulent CBRE.

 

Hong Kong meest in trek

Het jaarlijkse onderzoek, waarvan de negende editie zopas verscheen, analyseert de activiteiten van 334 internationale retailers in 61 landen. Retailers kiezen in hun expansiestrategie hoofdzakelijk voor ‘gevestigde’ winkelsteden, zo blijkt. 90% van de onderzochte steden verwelkomde minstens één nieuwe retailer in 2015 (tegenover 85% in 2014). 30% van de onderzochte markten zag minstens 10 nieuwe retailers een winkel openen.  


De samenstelling van de top twintig populairste steden voor nieuwkomers veranderde wel. Azië domineert de top tien en is goed voor vier van de vijf aantrekkelijkste markten. Hong Kong was het meest in trek in 2015, met 73 nieuwe retailmerken die er winkels openden. Singapore bekleedt de tweede plaats met 63 nieuwkomers en wordt gevolgd door Tokio (57), Taipei (47), Moskou (40), Londen (39), Dubai (38), Beijing (37), Boekarest (35) en Doha (29).


Londen blijft overigens de meest internationale winkelstad ter wereld, gevolgd door Dubai, Shanghai, Hong Kong, Parijs en Tokio. 

 

Waken over juiste mix

CBRE verwacht dat de belangstelling van internationale retailers zal verschuiven naar groeiende steden in Afrika en Latijns-Amerika, naarmate het economische klimaat in het oosten met tegenwind te maken krijgt. Daarnaast lijken gevestigde markten als Duitsland, het VK, Frankrijk, de VS en China prioriteit te krijgen. Retailers opteren voor zekerheid. 


Bovendien vertraagt de internationale expansie licht. Die trend is volgens CBRE toe te schrijven aan het feit dat veel retailers nu meer kapitaal investeren in e-commerce platforms en multichannelomgevingen. Retailers kijken kritischer naar hun winkelportfolio en waken over de juiste mix van locaties, waarbij ze ook nieuwe concepten in overweging nemen, zoals winkels op luchthavens of treinstations.

 

Ook shoppingcenters spelen een sleutelrol voor retailers die nieuwe markten willen betreden. Maar winkelcentra moeten zich dan wel herpositioneren, met meer aandacht voor food, leisure en lifestyle.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Alibaba neemt participatie in Turkse moderetailer

29/06/2018

Alibaba wordt de nieuwe strategische partner van Trendyol, een van de bekendste e-commercebedrijven in Turkije. De Chinese retailgroep versterkt daarmee zijn aanwezigheid in Europa.

Albert Heijn Hoofddorp laat Coca-Cola aan huis leveren

29/06/2018

Coca-Cola experimenteert in de Albert Heijn van Hoofddorp met een bezorgscherm: klanten kunnen in de supermarkt grote verpakkingen frisdrank bestellen en gratis thuis laten leveren.

Amazon gaat zelf pakjes bezorgen

29/06/2018

Amazon lanceert zijn eigen bezorgdienst in de Verenigde Staten: de online reus wil zo minder afhankelijk worden van pakjesdiensten als UPS en denkt kosten te kunnen besparen.

Ahold Delhaize pompt miljoenen in Amerikaanse dochter

28/06/2018

Ahold Delhaize-dochter Giant Food Stores investeert 22 miljoen euro in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daar komt onder meer een nieuwe e-commercehub voor Peapod.

Tony's Chocolonely naar het Verenigd Koninkrijk

26/06/2018

Chocolademerk Tony's Chocolonely trekt volgend jaar naar het Verenigd Koninkrijk. Begin 2019 moeten er verschillende smaakvarianten en soorten repen van de slaafvrije chocolade in de Britse winkelrekken liggen.