L’Esplanade in Louvain-la-Neuve mag uitbreiden

L’Esplanade in Louvain-la-Neuve mag uitbreiden

De Raad van State heeft besloten dat het winkelcentrum L’Esplanade in Louvain-la-Neuve mag uitbreiden. Het verwerpt zo de klacht van de stad Waver, die bezorgd is over de impact van de uitbreiding op de eigen winkels.

50 procent meer winkeloppervlakte

Daarom had Waver aan de Raad van State gevraagd om de socio-economische vergunning voor de uitbreiding te vernietigen. Die uitbreiding zal ervoor zorgen dat L’Esplanade, dat in handen is van Klépierre, zijn winkeloppervlakte met de helft zal optrekken en dat het aantal winkels stijgt van 104 naar 160.

 

Waver is van mening dat die uitbreiding het evenwicht in het stedelijk netwerk tussen Waver, Ottignies en Louvain-La-Neuve zal verstoren. Zo vreest de stad een overaanbod aan winkels met consumentenelektronica, waarvan er nu een aantal te vinden zijn op het grondgebied van Waver.

 

De Raad van State stelt echter dat de uitbreiding een positief effect kan hebben, vooral dan op vlak van concurrentie en mobiliteit. Het vindt bovendien dat Waver zelf een voordeel zou hebben bij een nietigverklaring van de vergunning.