Leegstand blijft groeien | RetailDetail

Leegstand blijft groeien

Leegstand blijft groeien

Het afgelopen jaar is de leegstand van kantoren en winkels in Nederland opnieuw gestegen. Bijna tien procent van de totale winkeloppervlakte staat momenteel al leeg. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Structurele leegstand

Van die leegstaande gebouw staat bovendien een flink pak structureel leeg. Dat wil zeggen dat ze momenteel al drie jaar niet meer in gebruik zijn. 25 procent van de leegstaande winkeloppervlakte bevindt zich in die situatie.


Zowel een dalende vraag vanwege de economische situatie als veranderingen in de manier waarop mensen winkelen, hebben er toe bijgedragen dat winkels steeds vaker leeg blijven staan. Daarnaast worden er nog steeds heel wat investeringen in nieuw vastgoed gedaan. Investeren in vastgoed blijft immers interessant vanwege een lage rentestand. Steden en gemeenten hebben voorheen dan ook vaak die investeringen aangemoedigd, maar lijken momenteel terug te komen op dat beleid.


Het Planbureau voor de Leefomgeving pleit er alvast voor om zoveel mogelijk te stoppen met het bouwen van nieuw commercieel vastgoed en om overbodige meters te slopen of om te bouwen naar een meer bruikbare variant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.