Leegstand zwaarder belast in Willebroek

Leegstand zwaarder belast in Willebroek

Om de leegstand in de gemeente tegen te gaan, heeft het gemeentebestuur van Willebroek besloten om de belasting op leegstaande gebouwen fors op te trekken. Tot nu toe moest een eigenaar dan jaarlijks duizend euro neer tellen, maar dat wordt voortaan 3.750 euro.

Opwaardering stimuleren

Eigenaars zullen die belasting moeten betalen wanneer een pand meer dan een jaar leegstaat. Die lijst zal door de gemeente zelf worden bijgehouden. “Momenteel is de lijst van leegstaande panden nog niet actueel, maar de komende maanden wordt volop werk gemaakt van een actualisatie”, zegt schepen van Financiën en Begroting Luc Spiessens. Enkel wanneer een pand wordt gerenoveerd of als er pop-upzaken worden toegelaten, kan er sprake zijn van een vrijstelling.

 

De gemeente drukt op het feit dat de hogere belasting er niet komt omdat het zo meer geld in de gemeentekas wil krijgen, maar wel om de opwaardering van leegstaande panden te stimuleren, omdat die een nadelig effect hebben op de buurt. “Voorheen kon zulke situatie niet belast worden, nu dus wel. We gaan die eigenaars echter wel begeleiden. In de loop van dit jaar komt er ook een subsidiereglement voor renovaties. Die subsidie zou dan kunnen gebruikt om een afzonderlijke ingang te maken, waardoor het winkelpand opnieuw op de markt komt.”