Leegstand zwaarder belast in Willebroek | RetailDetail

Leegstand zwaarder belast in Willebroek

Leegstand zwaarder belast in Willebroek
Shutterstock

Om de leegstand in de gemeente tegen te gaan, heeft het gemeentebestuur van Willebroek besloten om de belasting op leegstaande gebouwen fors op te trekken. Tot nu toe moest een eigenaar dan jaarlijks duizend euro neer tellen, maar dat wordt voortaan 3.750 euro.

Opwaardering stimuleren

Eigenaars zullen die belasting moeten betalen wanneer een pand meer dan een jaar leegstaat. Die lijst zal door de gemeente zelf worden bijgehouden. “Momenteel is de lijst van leegstaande panden nog niet actueel, maar de komende maanden wordt volop werk gemaakt van een actualisatie”, zegt schepen van Financiën en Begroting Luc Spiessens. Enkel wanneer een pand wordt gerenoveerd of als er pop-upzaken worden toegelaten, kan er sprake zijn van een vrijstelling.

 

De gemeente drukt op het feit dat de hogere belasting er niet komt omdat het zo meer geld in de gemeentekas wil krijgen, maar wel om de opwaardering van leegstaande panden te stimuleren, omdat die een nadelig effect hebben op de buurt. “Voorheen kon zulke situatie niet belast worden, nu dus wel. We gaan die eigenaars echter wel begeleiden. In de loop van dit jaar komt er ook een subsidiereglement voor renovaties. Die subsidie zou dan kunnen gebruikt om een afzonderlijke ingang te maken, waardoor het winkelpand opnieuw op de markt komt.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.