Leuvense winkelkern geplaagd door leegstand

Foto: Shutterstock

In de Leuvense Bondgenotenlaan staat een handelspand op de zeven leeg. Een teken aan de wand, zeggen de handelaars van de stad, want er staan nog meer winkelsluitingen op het programma.

 

“Geen vijf voor, maar tien na twaalf”

“Momenteel staan er twintig handelspanden leeg in de Bondgenotenlaan. Dat is één op de zeven, en Delvaux moet dan nog de deuren sluiten…”, zegt Luc Caubergh van Liefst Leuven in Het Laatste Nieuws. Er zijn vele oorzaken voor de leegstand – van de online concurrentie tot hoge huurprijzen – maar met enkele kleine ingrepen kan de hoofdwinkelstraat van Leuven wel al snel aantrekkelijker worden, meent de middenstandsvereniging.

 

“Zelfs de ketens vinden moeilijk een geschikt en betaalbaar pand”, meent Caubergh. Er weerklinkt dan ook een duidelijke oproep aan het nieuwe stadsbestuur: “Het is geen vijf voor twaalf, maar tien na twaalf. Binnen enkele jaren vinden we wellicht enkel nog in centrumsteden handelaars en Leuven heeft wat dat betreft goede troeven als iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt in de komende legislatuur. De handelaars zelf in de eerste plaats, maar ook het stadsbestuur en de eigenaars van de handelspanden.”

 

Zo zouden propere winkelstraten, met behulp van slimme vuilnisbakken en ondergrondse elektriciteitskasten in plaats van in het straatbeeld, al een eerste stap in de goede richting kunnen zijn. Ook weerklinkt het voorstel om shoppers de weg naar de parkings te wijzen met slimme elektronische borden, om het zo makkelijker te maken voor klanten van buiten de stad. De toekomstige burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani, zegt alvast te willen investeren in de lokale handel.